mamaplus

Părinții din Bălți bat alarma: Terenurile de joacă, rămase din anii `80

-
//
20.06.2023

Scrâncioburi care scârțâie, balansoare ruginite și tobogane vechi. Această imagine poate fi văzută la terenurile de joacă din mai multe curți din Bălți. Locuitorii cartierului opt din oraș, de pe străzile Calea Ieșilor 108, 110 și 112 se plâng pe starea deplorabilă a terenului de joacă existent. Potrivit mămicilor acesta este periculos și neadaptat cerințelor copiilor.

mamaplus

„Copiii nu au unde se juca. Iată se joacă cu mingea aici, în fața casei și strigă toți vecinii că sunt deranjați. Nimeni nu vede că suntem chiar  la traseul principal. Îs vechi, dar nimeni nu se uită. De câte ori fata a scris, dar văd că nici habar nu au. Primăria își face treburile”, transmite Tvn.md.

„ Să facă, să aibă unde se juca copiii, că avem mulți copiii în curte, care nu au nimic și se joacă pe asfalt curat, mai cad jos. De câte ori s-a scris la primărie, nimeni, nimic. Ei fac Lesecico, autogara, curțile lor mai principale, de restul. Iată era aici un coș de baschet și nici acela nu-i. S-a rupt totul.“

„Nu avem niciun teren, avem doar scaune și atât cum vedeți și acolo deja. E doar fier și gard stricat. Este periculos acest teren? Foarte, noi nici nu permitem copiilor să se joace acolo. Acolo o țeavă chiar este dărâmată și cade jos liber.”

Doina Gorea locuiește de 5 ani în această regiune. Femeia spune că niciodată nu au fost efectuate careva lucrări de amenajare sau întreținere a terenului existent, care sunt doar niște fiare vechi.

„Acest teren are, eu nu știu sigur, dar cred că este făcut odată cu orașul Bălți. Cu copiii noi nu avem categoric deloc unde să ne jucăm. Aici circulă mașinile permanent, la scară la fel, nu avem niciun teren de joacă. La mine băiatul acum are trei ani, dar când avea un an, el nu avea ocupație, peste tot scrâncioburi mari, toate defectate, rupte, mă temeam să nu se lovească să nu se taie. Ceva ce corespunde vârstei 1,2,3,4,5 ani, chiar 7-8. Un teren de baschet. Ar fi binevenit aici și la noi în cartier ceva pentru copii, un teren corespunzător.”

Primarul de Bălți promite că toate curțile vor fi renovate și amenajate cu terenuri de joacă, însă nu menționează exact când vor începe aceste lucrări.

NICOLAI GRIGORIȘIN, primarul mun. Bălți: „Ieri am inaugurat un teren de joacă foarte bine amenajat. Iată eu le promit tuturor bălțenilor, că toate curțile vor fi așa în orașul nostru. Noi vom renova toate curțile, acolo vom construi terenuri de joacă, complexe sportive, unde va permite locul desigur.”

Recent pe strada Sf. Nicolae a fost dat în exploatare un teren de joacă model, amenajat după standardele UE. Proiectul a fost implementat cu sprijinul Organizației Internaționale pentru Migrație și a costat aproape un milion de lei.