mamaplus

Parcurile, piețele și transportul public, printre zonele cu risc sporit de infectare cu noul coronavirus

-
//
12.06.2020

Specialiştii au identificat câteva zone cu risc sporit de infectare cu noul coronavirus, în contextul în care extinderea epidemiei COVID-19 este masivă în ultima perioadă. Directorul Agenției Naționale de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a atenționat populația în cadrul unei conferințe că cele mai aglomerate sunt parcurile, piețele, mall-urile, transportul public şi bisericile. 

Potrivit lui Furtună, oamenii nu folosesc corespunzător aceste locuri, iar respectarea normelor de protecție adesea sunt tratate cu indiferență. 

„Din păcate nu s-a înțeles că în parcuri la plimbări trebuie să se evite aglomerația. Îți iei copilul în cărucior şi îl plimbi, fără a face aglomerări. Ce ține de piețe, personal am înțeles că populația are nevoie de produse ieftine. Purtarea măştilor, a mănuşilor, igiena mâinilor şi distanța socială nu s-au respectat, de aceea ați observat că, controlul în piețe zilele astea a fost mai intens”, a comunicat Furtună. 

Cât despre mall-uri, Furtună a specificat că acestea şi-au repornit activitatea cu condiția că vor fi respectate regulile de igienă, distanța socială, protecția individuală prin aplicarea corectă a măştilor şi mănuşilor şi controlul fluxului.

„Aici mă refer nu doar la mall-uri, dar şi la marketurile alimentare mari. Deținătorii acestor instituții trebuie să se facă responsabili deopotrivă cu autoritățile şi statul în controlul infecției”, a declarat Nicolae Furtună. 

Ce ține de transportul public, Nicolae Furtună a rugat „oamenii care nu au treabă în oraş să evite transportul public, pentru că fiecare aglomerare din transportul public este privită ca o zonă de risc”. 

Totodată, potrivit directorului ANSP, au fost infectate deja peste 10 persoane din categoria clericilor, iar un preot a decedat din cauza infecției COVID-19. În acest context, Furtună a îndemnat populația să evite participarea la slujbe în interiorul bisericilor şi evitarea a ritualurilor care sunt asociate cu riscuri.