mamaplus

Organizația Mondială a Sănătății avertizează toți părinții despre mâncarea pentru bebeluși

-
//
17.07.2019

Produsele alimentare pentru bebeluşi conţin prea mult zahăr şi cresc riscul de obezitate şi diabet în primii ani de viaţă. Avertizarea vine de la reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

mamaplus

Specialiştii au verificat mii de alimente vândute în magazine, în patru mari oraşe din lume. Un produs din trei conţinea zahăr. Chiar şi aşa, era recomandat sugarilor de până la 6 luni. 

Potrivit OMS, chiar şi alimentele pe care le considerăm sănătoase, adică, iaurturile, sucurile din fructe sau cerealele, conţin prea mult zahăr.

La cel puţin jumătate dintre produsele analizate de OMS, conţinutul de calorii era asigurat, în procent de 30%, din zahăr. Într-un regim alimentar sănătos, nu ar trebui să reprezinte mai mult de 5% din aportul caloric zilnic. O greşeală imensă pe care o fac mamele este că renunţă prea devreme la alăptarea în favoarea diversificării alimentaţiei, scrie observator.tv.

Doar după vârsta de 6 luni, bebeluşii pot primi zahăr adăugat odată cu diversificare alimentaţiei. Nu mai mult însă de o linguriţă pe zi. Maximul de zahăr admis pentru copiii între 4 şi 8 ani este 12 grame, adică 3 linguriţe, iar pentru cei peste 11 ani este de 7 linguriţe.  

În realitate, spun medicii, copiii consumă odată cu dulciurile o cantitate de zahăr de cinci sau şase ori mai mare decât ar fi normal pentru vârsta lor. 

Aproape un sfert din aportul de zahăr adăugat din dieta copiilor este reprezentat de sucuri, care pot conţine chiar şi 9 lingurite de zahăr. În plus, cu cât un produs este mai procesat, cu atât are mai mulţi îndulcitori. Iată de ce este important să citim etichetele. 

O treime din cele aproape 8 mii de produse verificate de OMS în peste 500 de magazine din Viena, Sofia, Budapesta şi Haifa, al treilea oraş ca mărime din Israel, aveau trecut pe etichetă conţinutul de zahăr sau de îndulcitori, deşi erau recomandate ca ideale pentru bebeluşi.

În realitate, ele antrenează dependenţa copiilor pentru mâncarea dulce şi cresc riscul de obezitate şi diabet.

Sursa: publika.md