mamaplus

ONU avertizează că malnutriția în rândul copiilor va ajunge la un nivel „catastrofal”

-
//
17.05.2022

Costul tratamentului vital pentru copiii care suferă de malnutriție severă urmează să crească cu 16% din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, care a afectat liniile de aprovizionare cu produse esențiale, avertizează UNICEF. Materia primă pentru alimentele terapeutice gata de utilizare (RUTF) s-a scumpit în contextul crizei alimentare globale declanşate de război şi de pandemie.

În lipsa unei finanțări suplimentare în următoarele şase luni, alți 600.000 de copii nu vor avea acces la tratamentul esențial, care constă într-o pastă cu o valoare energetică ridicată, preparată din ingrediente precum alune, ulei, zahăr şi substanțe nutritive.

UNICEF a precizat că o cutie cu nutrienți specializați care conține 150 de pachete, suficiente pentru 6 până la 8 săptămâni pentru a reda starea de sănătate unui copil cu malnutriție severă, costa în medie 41 de dolari înainte de majorarea cu 16% a prețurilor. Va fi nevoie de 25 de milioane de dolari pentru a acoperi costurile suplimentare.

Alături de presiunea extinsă asupra securității alimentare, care include schimbările climatice, majorarea prețurilor ar putea duce la niveluri „catastrofale” de malnutriție severă, a avertizat UNICEF într-un comunicat.

„Omenirea devine rapid un posibil butoi cu pulbere pentru decese infantile prevenibile şi pentru suferințele provocate copiilor în urma risipei”, a afirmat directoarea executivă a UNICEF, Catherine Russell.

Malnutriția, care este definită ca afecțiunea din cauza căreia copiii sunt prea slabi raportat la înălțimea lor, afectează 13,6 milioane de copii cu vârste sub 5 ani şi provoacă unu până la cinci decese în această grupă de vârstă. Chiar şi înaintea războiului şi a pandemiei, doi din trei copii nu aveau acces la alimentație terapeutică necesară pentru a le salva viețile.