mamaplus

OMS a identificat peste 300 de cazuri de hepatită de origine necunoscută la copii

-
//
11.05.2022

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat, marți, că a identificat 348 de cazuri suspecte de hepatită de origine necunoscută şi a favorizat ipoteza unui adenovirus pentru a explica această boală misterioasă care afectează în principal copiii. Potrivit OMS, aceste cazuri de hepatită de origine necunoscută au fost detectate în 20 de țări. Alte 70 de cazuri suspecte, identificate în 13 țări, aşteaptă să fie confirmate prin teste.

Doar în şase țări au fost raportate mai mult de cinci cazuri, însă numai Regatul Unit a identificat 160 de pacienți cu această boală.

“Au fost făcute progrese importante în ceea ce priveşte investigațiile complementare şi perfecționarea ipotezelor de lucru”, a declarat Philippa Easterbrook, din cadrul Programului mondial al OMS privind hepatita, în cadrul unei conferințe de presă.

Marea Britanie a coordonat un set de studii care analizează genele copiilor afectați, răspunsul lor imunitar, viruşi şi alte studii epidemiologice, a mai spus ea.

Regatul Unit raportase inițial, pe 5 aprilie, Organizației Mondiale a Sănătății zece cazuri de hepatită severă în Scoția, la copii sub zece ani. În Statele Unite, autoritățile sanitare au declarat, vineri, că investighează 109 cazuri similare, dintre care cinci mortale. Trei copii au murit şi în Indonezia.

″În prezent, principalele ipoteze rămân cele care implică adenovirusul, luând în considerare şi rolul COVID-19, fie în calitate de coinfecție, fie ca infecție anterioară”, a mai spus Easterbrook.

Testele efectuate săptămâna trecută au confirmat că aproximativ 70% dintre cazuri au fost pozitive pentru adenovirus, subtipul 41 - asociat în mod normal cu gastroenterita - fiind cel mai frecvent, a adăugat ea.

Adenovirusurile se propagă în general prin contact direct, prin picături respiratorii şi prin intermediul suprafețelor, şi provoacă simptome respiratorii, conjunctivită şi tulburări digestive.

De asemenea, testele au arătat că aproximativ 18% dintre pacienți au fost pozitivi pentru COVID-19.

După descoperirea primelor 169 de cazuri, OMS a anunțat că virusurile obişnuite care provoacă hepatită virală acută - virusurile hepatitei A, B, C, D şi E - nu au fost detectate în niciunul dintre aceste cazuri.