mamaplus

OMS avertizează că jumătate din populație va suferi de miopie în 2050. Obiceiurile care ne distrug vederea

-
//
06.03.2023

50% din populația lumii va suferi de miopie până în 2050. Cauza principală este statul foarte mult în faţa ecranelor de la calculator, televizor şi telefon, lucru care duce la deformarea globului ocular. Sunt recomandate pauzele dese şi ieşitul afară la lumina naturală, iar timpul pe care cei mici îl petrec în faţa dispozitivelor trebuie limitat, scrie observatornews.ro.

mamaplus

Marius este IT-ist şi a aflat că trebuie să poarte ochelari. 

Marius, pacient„Seara, după ce termin programul de lucru, am uşoare dureri de cap sau câteodată văd uşor în ceaţă. Eu lucrez foarte mult la calculator, şase, opt, zece ore zilnic de foarte mult timp.”

 

În aceeaşi situaţie sunt mulţi alţii. De vină ar fi televizoarele, monitoarele de calculator ori telefoanele şi tabletele. Cel mai nociv este telefonul. 

Carmen Dragne, oftalmolog„Dacă se continuă mult statul în faţa dispozitivelor, în special telefoanele sunt, zicem noi, periculoase. Este dispozitivul cel mai mic, îl ţinem foarte aproape, iar ochii sunt foarte concentraţi la o distanţă mică, de obicei până în 50 de cm mulţi stau cu telefonul lipit de vârful nasului, chiar sub 20 de cm şi atunci nu se mai relaxează privirea. Dacă dioptriile acestea cresc, există riscul să apară şi alte patologii oftalmologice, există risc inclusiv de afectare a retinei, a fundului de ochi.”

Andreea Ioniță, optometrist„Oamenii au tendinţa să apropie atunci când nu vâd bine, sursa luminoasă şi mai ales lumina aceasta albastră este foarte aproape de ochi. Lumina naturală este lumina pentru care este construit ochiul de fapt, ochiul nu a fost construit să vadă în întuneric, să vadă o lumină arficială care vine de jos şi nu de sus.”

Avertismentul OMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care monitorizează fenomenul, spune că în 30 de ani jumătate din populaţia globului va suferi de miopie. Specialiştii recomandă tuturor să limiteze accesul celor mici la ecranele cu lumină albastră. Dar şi adulţii ar trebui să ţină cont de câteva recomandări. 

Alina Gheorghe, oftalmolog„Ochii ar trebui relaxaţi, ar trebuie să afcem pauze periodice după o oră, două de lucru la aorpape, la deviceuri şi să folosim lacrimi artificiale. Şi poziţşia corectă şla o distanţă de peste 30 de centimetri.”

Realitatea însă este cu totul alta. 

„Petrec foarte mult timp pe calculator, pe telefon stau cel mai mult, cam 7-8 ore, foarte mult. Am simţit dureri de cap, am simţit că mă dur ochii, oboseală.”

„Am un băieţel, are 13 ani şi timpul în faţa ecranelor este de 3-4 ore pe zi, în faţa telefonului, în faţa laptopului şi uneori la jocuri la trelevizor cred că este mult.” 

În medie adolescenţii şi copiii din România stau în faţa ecranelor aproaximativ trei ore în fiecare zi.