Povestea femeii de 37 de ani din Africa de Sud, care a născut 10 bebeluși la începutul acestei luni, nu este adevărată, arată o anchetă oficială citată de BBC. Autoritățile din provincia Gauteng spun că nici un spital nu a înregistrat un asemenea eveniment. Mai mult decât atât, testele medicale arată că femeia, pe nume Gosiame Sithole, nici măcar nu a fost însărcinată recent. Ea este ținută sub observație medicală pentru a vedea dacă este sănătoasă mental. Ancheta nu a detaliat care ar fi motivele din spatele fabricării acestei povești.
Independent Online (IOL) grupul media proprietar al ”Pretoria News” – publicația care a relatat prima dată această poveste, își susține în continuare articolul. Publicația afirmă că Sithole i-a născut pe copii pe 7 iunie la Spitalul Academic Steve Biko din capitala Pretoria și susține că personalul este prost pregătit. Conform ziarului, spitalul și autoritățile sanitare nu ar fi fost pregătite să preia cei 10 bebeluși, iar acum încearcă să acopere acest lucru. De cealaltă parte, conducerea spitalului acuză publicația că afirmațiile sunt nefondate și amenință că-l va da în judecată pe redactorul șef.
Care este povestea
Gosiame Sithole, care are gemeni în vârstă de șase ani, locuiește împreună cu partenerul ei, Teboho Tsotetsi, la Thembisa, un oraș muncitoresc din provincia Gauteng, lângă Johannesburg. Ei frecventau aceeași biserică cu Piet Rampedi, redactorul șef al Pretoria News, cu care au făcut cunoștință în decembrie. În mai, acesta a intervievat cuplul, care a spus că așteaptă opt bebeluși, iar o fotografie o arată pe Sithole care pare gravidă.
Pe 8 iunie, Pretoria News anunță nașterea a 10 bebeluși, cu doi mai mulți decât așteptau inițial părinții. Publicația îl cita ca sursă pe presupusul tată, Teboho Tsotetsi. Ulterior, omul avea să spună că partenera sa i-a dat vestea printr-un mesaj, dar că el nu a putut ajunge la spital, din cauza restricțiilor impuse de coronavirus. La rândul său, Rampedi s-a bazat pe mesajele pe care le-a primit pe WhatsApp de la Tsotetsi și nu a încercat să confirme independent povestea, de la spital. Primarul localității a confirmat apoi nașterile atunci când mass-media, inclusiv BBC, a publicat povestea. Un purtător de cuvânt al guvernului avea să spună ulterior că primarul s-a bazat doar pe spusele familiei, dar că nimeni nu a văzut copiii încă.
Donațiile au început să curgă pentru cuplu și bebelușii lor
Bani au venit inclusiv de la președintele IOL, Iqbal Survé. Povestea a atras suspiciunile după ce Pretoria News nu a putut să precizeze la ce spital s-au născut bebelușii, iar mai multe spitale din Gauteng au negat implicarea lor. La zece zile după presupusele nașteri, IOL a făcut acuzații împotriva Spitalului Academic Steve Biko. Pretoria News a scris că Teboho Tsotetsi a dat-o dispărută pe partenera sa, cerând oamenilor să oprească donațiile, iar Sithole l-a acuzat că vrea să beneficieze financiar de pe urma copiilor.
Între timp, asistenții sociali au găsit-o pe Sithole și au internat-o în spital pentru teste, vinerea trecută. Publicația News24 scrie că Rampedi și-a cerut scuze față de IOL pentru că a afectat reputația grupului de presă, spunând că ar fi trebuit să trateze povestea mai degrabă ca pe o investigație decât ca pe o ”poveste bună”, mai arată BBC.