În Capitală a început ninsoarea cu puf de plop, coșmarul persoanelor alergice și celor care suferă de astm. Covorul alb așternut în parcuri și pe străzi provoacă bătăi de cap nu doar celor care suferă de rinită alergică.
Medicii spun că, de fapt, puful de la plopi este doar un factor iritant, pe când polenul, care se transmite prin intermediul acestuia, praful și multitudinea de bacterii sunt factorii ce cauzează apariția unei alergii, transmite moldova1.md.
„Ne deranjează foarte tare pentru că nu demult am stat cu nepoțelul în spital. Trebuie de mers permanent cu o mască la guriță, de spălat mânuțele, evităm unde sunt copaci, nu avem ce face, dar și fără natură nu putem trăi”;
„În această perioadă nu îmi ajunge aer, tușesc și mi se face rău. Dacă am nevoie să ies afară, iau o pastilă contra alergiei și merg la plimbare. De mică sufăr de această alergie”;
„Eu tot am alergie la puf. Mă mănâncă fața cel mai mult și mă străduiesc să nu merg în locurile unde este puf”;
„Am și eu alergie, simt mâncărimi în zona ochilor, strănut și am iritație în gât. Iau o pastilă și îmi stă mai bine pentru câteva ore. De vreo 10 ani am alergie. Sunt anumite zile când nu pot ieși afară.”
Alergia la puful de plop este asemănătoare cu alte alergii și se manifestă prin simptome precum lăcrimarea ochilor, strănut, mâncărime la nivelul nasului sau al ochilor și secreție nazală. Evitarea ieșirilor în aer liber în intervalul 9-10 dimineața și purtarea unor măști care să ne acopere gura și nasul sunt metode eficiente de prevenire a alergiilor sezoniere, susțin medicii alergologi.
„Puful de plop de fapt nu creează o reacție alergică, ci mai mult o iritație mecanică, însă pe el se depun particule de polen de la alte surse. Recomandăm pacienților cu o simptomatică foarte pronunțată fie să poarte mască, când se întoarce de la plimbare să facă un duș, să schimbe toate hainele. Este bine să fie plasate la ferestre plase. Pacientul trebuie mai întâi să se adreseze la medicul alergolog, să depisteze care este sursa de alergeni și după asta se întocmește o schemă de tratament”, spune medicul alergolog Olesea Nicu.
Studiile epidemiologice au demonstrat că rinita alergică este o boală des întâlnită atât la adulți, cât și la copii. Incidența acestei afecțiuni în rândul populației din Republica Moldova este de aproximativ 15-20%.