mamaplus

O tânără, tratată de botulism în Chișinău: A mâncat pateu de porc

-
//
17.05.2024

O tânără de 23 de ani diagnosticată cu botulism de tip B a fost tratată cu succes la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, în perioada 1-11 mai curent.

mamaplus

Potrivit reprezentanților instituției medicale, diagnosticul a fost confirmat pe baza datelor epidemiologice (consum de pateu de porc conservat în condiții casnice), clinice (disfagie, disartrie, disfonie, diplopie) și de laborator (teste pentru identificarea toxinei în ser), transmite Știri.md.

Pacienta a primit trei doze de ser antibotulinic polivalent (ABE), administrate intramuscular timp de trei zile consecutiv. 

„Datorită intervenției prompte și tratamentului specific, evoluția bolii a fost controlată, iar pacienta a fost externată într-o stare satisfăcătoare, fără sechele”, precizează instituția.

De menționat că botulismul este o neuroinfecție paralitică produsă de toxina Clostridium botulinum, care blochează eliberarea acetilcolinei la nivelul joncțiunii neuro-musculare. Transmiterea se face prin consumul de alimente contaminate, în special conservele artizanale sau prin contactul direct cu o plagă infectată. Diagnosticul se bazează pe date epidemiologice, clinice și de laborator, iar tratamentul constă în administrarea serului antibotulinic și suport respirator la nevoie.

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” deține stocuri de seruri curative pentru botulism. În aprilie curent, instituția a sprijinit România, furnizând seruri pentru tratarea a doi pacienți din Piatra Neamț și Ploiești.