mamaplus

O tânără a murit infectată cu COVID-19, la doar câteva zile după ce a născut

-
//
21.03.2020

O tânără în vârstă de 27 de ani din Polonia a murit în spital, la câteva zile după ce a născut. Ea a fost diagnosticată pozitiv cu coronavirus. Tânăra s-a infectat cu COVID-19 de la mama ei, care se întorsese recent din Italia. Femeia a neglijat simptomele virusului.

Reprezentanții spitalului din Lancut, provincia Podkarpackie, au declarat că pacienta a fost adusă la o săptămână după ce a născut prin cezariană. Tânăra avea probleme cu respirația și a fost internată la terapie intensivă. După câteva zile, ea a fost diagnosticată cu sepsis, o infecție bacterială. Din această cauză a fost operată de urgență, dar după 12 ore a decedat.

Ministrul polonez al Sănătății a declarat că motivul principal al decesului nu a fost coronavirusul, ci sepsis, care este o infecție. Însă aceasta ar putea fi cauzată de COVID-19.

Conform unui studiu realizat în două spitale din China, peste jumătate dintre pacienții internați cu coronavirus au dezvoltat sepsis.

Sepsis este una dintre cele mai comune boli mortale dar diagnosticată cu dificultate și puțin cunoscută. Această afecțiune este deosebit de gravă, are o rată de mortalitate de cinci ori mai mare decât ictusul și de zece ori mai mare decât infarctul.

„Este o infecție gravă, un sindrom care poate avea manifestări diferite care se suprapun cu cele ale altor boli: din această cauză este adesea dificil de diagnosticat”, spune Massimo Girardis, coordonator al grupului de studiu privind infecțiile și Sepsisul din cadrul Societății Italiene de Anestezie, Analgezie, Reanimare și Terapie Intensivă (SIAARTI).

Sepsisul apare atunci când răspunsul inflamator al corpului la o infecție oarecare dăunează altor țesuturi și organe, ducând la șoc și insuficiență multiplă de organe, până la moarte. În prima fază a sindromului Sepsis, infecția localizată se generalizează, depășind mecanismele de apărare ale organismului: germenii, intrați în fluxul sanguin declanșează un răspuns inflamator sistemic, care deteriorează funcțiile organelor și atunci când acestea nu mai funcționează are loc un adevărat șoc septic care poate duce la moarte.