mamaplus

O tânără a murit după o intervenție la un spital din Chișinău

-
//
22.07.2024

Tragedie în familia unei tinere care la doar 29 de ani a murit în urma unei intervenții la stomac, care ar fi ajutat-o să scape de kilogramele în plus. 

mamaplus

Valentina Lazari a făcut operația bariatrică pe data de 14 mai, la un spital privat din Capitală. Ceea la ce nu s-ar fi așteptat nimeni este că această intervenție să-i aducă sfârșitul pe 16 iulie, transmite Știri.md.

Rudele îndurerate ale tinerei încearcă să afle adevărul ca să se facă dreptate în memoria Valentinei. În acest sens fratele tinerei, a venit cu un mesaj pe rețelele de socializare despre istoria cu final tragic a Valentinei.

Potrivit fratelui Alexandru, Valentina Lazari avea probleme cu greutate în urma căreia era discriminată, luată în derâdere și complexată. Din acest motiv tânăra a încercat să găsească o soluție pentru a combate această problemă. Într-un final, aceasta a aflat de operația bariatrică posibilă la un spitalul privat din Capitală.

Fratele Valentinei a scris că tânăra a strâns bani pentru această operație timp de doi ani, iar pentru intervenția pe care o făcuse a achitat 96.000 de lei.

„Valentina de mai mulți ani lupta cu kilogramele în plus. Ea până pe la 20 de ani era foarte slabă, purta XS la haine și cântărea vreo 40 kg. Vara trecută, mi s-a plâns că din cauza grăsimii acumulate se simte discriminată peste tot, mulți o râd și o vorbesc pe la spate, că nu poate să își găsească haine și că îi este foarte greu să urce scările atunci când se strica liftul. Orice regim, dietă, încercări de a face sport, foame, suplimente alungau 2-4 kg și atât. În primăvara asta, umblând pe la zeci de cabinete la consultații privind soluționarea problemei sale - s-a oprit la “oferta” - operația bariatrică. Argumente: spital privat, tehnică și laboratoare de ultimă generație, medici calificați, însăși dnul Adrian Hotineanu - cel mai bun chirurg din țară care salvează pacienții din gura morții! 

Valentina, entuziasmată, cu speranța că scapă de kg în plus și că viața ei va deveni o poveste a decis să facă acest pas chiar înainte de ziua ei și anume pe 14.05. Ea a adunat timp de 2 ani bani pentru a-și face acest cadou, a renunțat la multe alte planuri, vise, dar a adunat bănuț cu bănuț 96.000 de lei pentru un pas decisiv în viața ei. 

Operația a trecut cu succes, după spusele medicilor; sora s-a întors acasă cu speranțe mari și cu planuri de viitor. Se vedea în sfârșit mireasă. Și iată azi, a fost mireasă, doar ca și în sicriu alb”, a menționat fratele tinerei.

Cu toate acestea, la trei săptămâni după intervenție viața Valentinei s-a schimbat pentru totdeauna. Aceasta a început să se simtă rău și să dezvolte complicații care erau argumentate de către medic ca fiind „simptome normal” și că în cazul în care întâmpină dificultăți să apeleze la ajutorul unui psiholog.

„Peste vreo 3 săptămâni, după intervenție, ea începuse să se simtă rău - acuza slăbiciuni,  greață, lipsa poftei de mâncare. La consultații la spitalul privat, a fost asigurată că sunt simptome normale și că “organismul trece printr-un stres”, iar dacă vede că nu se descurcă - să apeleze la ajutorul unui psiholog. 

Si ea a crezut, a ascultat și s-a încăpățânat și mai tare să lupte și să câștige această bătălie. Începând cu 01.07- starea surorii mele se înrăutățea vizibil - a demisionat de la serviciu pentru ca îi era greu să reziste, episoadele de vomă se repetau tot mai des. Ea o asigura pe mama ca totul e bine și ca medicul a zis ca așa trebuie să fie. Pe data de 04.07 ea nu mai avea putere să se ridice de jos, vomita de la orice picătură de apa, doar își uda buzele cu cuburi de gheață. Ea și atunci ne asigura pe toți ca “așa trebuie să fie, asta e normal, medicii au zis ca așa se întâmplă”. 

Ne-am gândit să chemăm ambulanța, dar apoi, am zis, hai să sunăm la spitalul privat căci cu siguranță starea ei are legătură cu operația făcută acolo și rezolvăm mult mai rapid. Noi credeam ca ea doar e deshidratată. Domnișoara de la call centrul ne-a dat nr de telefon al dnului Hotineanu si ne-a zis să îl întrebăm direct pe el cum stă procedăm. L-am sunat de 4 ori și n-a răspuns. I-am scris mesaj, descriind starea Valentinei. Ne-a răspuns imediat prin mesaj ca trebuie sa o ducem de urgență să fie internată la spitalul spitalul privat. La orele 15:00 am ajuns la spitalul privat, ne-a preluat o domnișoară mai speriată decât noi. Au internat-o, dar mai departe au zis ca “trebuie să așteptăm medicul, el decide ce să facem”. Niște perfuzii au adus și au luat câteva analize. 

Vineri, Valentina se simțea mai bine. Medicii ziceau ca “totul e de la deshidratare”. Ne-au zis însă ca numaidecât trebuie să fie cineva lângă sora non-stop cat stă acolo. Tot vineri i-au făcut tomografie la cap și s-a exclus orice problemă. De ce la cap, dacă ea acuză dureri de burtă? Noi nu știm, medicii sunt specialiști și știu de ce fac investigațiile.

De sâmbătă însă sora mea a început să piardă din vedere, când le ziceam medicilor despre asta ca răspuns am primit” ce are stomacul cu ochii?” OK, ei ne asigurau ca totul e bine și ca luni Valentina va fi externată. 

Luni, însă, ea se simțea și mai rău, pierduse complet vederea, gemea într-una iar asistentele la insistențele mele de a face ceva ziceau “ liniștiți-vă, tot e sub control, hai ca mă duc să îi mai pun o injecție de durere, dar i-am pus azi deja vreo 4…” Tot luni, i s-a făcut tomografie la zona burții și i-au arătat mamei ca “stomacul e plin de balonașe “. Medicii deja ne ziceau ca e intoxicată, ca e otrăvită “ căutați unde a fost și ce a consumat”. Nu puteam să cred ca cineva putea să îi facă așa rău surorii mele, dar dacă medicul zice...”, a adăugat fratele tinerei.

După toate rezultatele obținute, medicii ar fi anunțat familia că marți o vor transfera la Spitalul Republican „Timofei Moșneaga”, la toxicologie. Mai mult, doctorul care o preluase pe Valentina din terapie intensivă, susținea că în organism ar fi toxine. 

„Marți, 09.07 starea Valentinei se agrava. După ce l-am sunat de câteva ori pe prof. Hotineanu și îl rugam disperat să facem ceva, acesta a zis ca ne trimite ambulanța să o ducem la Spitalul Republican, dar să achităm ambulanța pt ca vine una privată. OK.

Ajunși la Sp. Republican, dna doctor care a preluat-o, din Terapie Intensivă tuna și fulgera “ce-au făcut cei de la spitalul privat? Cum au adus-o în așa stare? Ce să fac eu cu fata asta acum?”; ca peste câteva ore să schimbe retorica și să re-înceapă balada cu toxinele, otrăvire, droguri, etc. 

Care toxine? Cum putem afla ce anume? Dânsa ne-a argumentat ca “nu putem afla pentru ca aceste analize se iau doar cu acordul pacientului, iar Valentina fiind la moment în comă și intubata nu poate să ne dea acest acord; este lege care îi protejează pe pacienții care sunt bănuiți de așa toxine și chiar dacă și am face aceste analize - nu am găsi nimic pentru ca la câte perfuzii a avut - s-a spălat totul””, a remarcat Alexandru.

În prezent, familia Valentinei dorește răspunsuri și dreptate în adresa tinerei care este acuzată inclusiv de Adrian Hotineanu, chirurgul care a operat-o și directorul spitalului că decesul ei este per motivul consumului de alcool sau al utilizării drogurilor.

„Noi presupunem că sora mea a făcut infecție în urma bariatriei. Și toată această infecție a ajuns în sânge, iar sângele a împrăștiat-o prin tot corpul, atacând porțiuni de creier responsabile de mișcare, de vedere, etc.

Noi NU vom mai permite ca Valentina să fie acuzata că a consumat alcool, că a luat droguri, că cineva i-a turnat ceva în pahar, ca poate i s-au făcut farmece. Nu ne mai luați de prosti. Dnule Hotineanu, moartea asta stupidă rămâne pe conștiința Dvs., greșeală aroganta și nechibzuită.

Suntem sfâșiați de durere. Zbor lin, sora noastră”, a conchis Alexandru.

TV8 l-a contactat pe Adrian Hotineanu, chirurgul și directorul spitalului, care a spus că tânăra ar fi fost intoxicată, după o vizită la piscină.

„Noi nu știm cum ea s-a intoxicat. Ea a fost la piscină, așa cum țin minte. Așa cum au analizat-o medicii la primire, ea a fost la piscină, după care au găsit-o inconștientă. Asta trebuie de întrebat rudele cum s-a întâmplat. Ceea ce țin minte este că ea a fost la piscină și a fost găsită de maică-sa în stare foarte grav. Omul nu se duce la piscină când îi este rău. Și atunci ea a fost intoxicată. Pierderea vederii sau confuzia mentală nu se întâmplă de la nicio operație peste două luni”, ne-a spus Hotineanu.

Totodată, chirurgul a precizat că a fost pornită o expertiză medico-legală:

„Cea mai importantă este expertiza medico-legală, pe care noi am cerut-o. Există și partea clinică, noi presupunem că este o intoxicație. Presupunem cu factori exogeni, dar noi nu știm... deja expertiza medico-legală”.

Cât ține de transferul Valentinei la o clinică de Stat, Hotineanu a precizat că medicii de la spitalul privat singuri au propus transferul la Spitalul Republican „Timofei Moșneaga”.