O româncă a lansat un produs unic în lume, fructonata

O româncă a lansat un produs unic în lume, fructonata

-
//
10.05.2018

Cu siguranță, n-ai mai auzit de fructonata până acum. Este vorba despre un produs unic, conceput de orădeanca Simona Bişboacă.

O româncă a lansat un produs unic în lume, fructonata

Nu este marmeladă, nu este gem și nici dulceaţă. Este fructonată-concentrat, cu cel mai mare conţinut de fruct, zaharuri din fruct, bogat în vitamine, fibre şi antioxidanţi. Produsul alimentar unic, obţinut din culturi ecologice în urma a şapte ani de cercetare, a fost prezentat de inginerul orădean Simona Bişboacă la Târgul Natural & Organic Products Europe, Londra.

Desfăşurat în perioada 22-23 aprilie, este cea cea mai mare expoziţie europeană pentru produse naturale şi ecologice. Nu mai puțin de 700 de companii din 91 de ţări şi peste 10 mii de reprezentanţi ai unor companii din domeniul alimentar și-au prezentat produsele la acest târg. O impresie deosebită a făcut însă fructonata cu care s-a prezentat orădeanca.

„Este greu să descriu uimirea, încântarea şi surpriza de pe chipul celor care au gustat cele trei produse pe care le-am prezentat la târg. Noi ne-am ocupat destul de mult şi de partea comercială, de prezentarea produsului. Mulţi dintre vizitatori ne întrebau ce vindem… caviar? Dar când le spuneam că este un produs row-vegan, în momentul în care-l gustau se vedea practic uimirea pe faţa lor”, ne-a spus Simona Bişboacă.

Cele trei sortimente de fructonate de cireşe, afine şi portocale create anul trecut de cercetătorul orădean alături de soţul ei, inginer şi el de profesie, au „prins viaţă”, la fabrica din Livada pe care care aceştia o deţin. Acesta este singurul produs din lume care presupune conservarea fructelor prin concentrare la temperatură sub 42° C, fără pasteurizare. În acest fel pasta păstrează nutrienţii, fitonutrienţii, vitaminele şi aroma fructelor proaspete. Este un aliment tartinabil şi poate fi folosit în mixuri cu iaurt sau cereale la micul dejun sau gustări, dar și la deserturi.

O româncă a lansat un produs unic în lume, fructonata

„Este o alternativă la o hrană sănătoasă, mai ales iarna, când opţiunile sunt destul de limitate”, a punctat Simona Bişboacă.

Doar eco

Materia primă din care este făcută fructonata este aleasă cu mare grijă, fiind achiziţionată doar de la la producători certificaţi ecologic. Astfel, fructonata de afine a fost realizată din fructe achiziţionate de la Romsilva.

„Aceasta este singura fructonată unde a trebuit să adăugăm zaharuri, dat fiind faptul că afinele din flora spontană nu sunt la fel de dulci ca cele de cultură. Astfel am adăugat în această fructonată extract de must, de asemenea obţinut din materie primă ecologică”, mărturiseşte cercetătorul orădean. Fructonata de cireşe a fost obţinută din cireşe eco din Sălaj, în timp ce pentru fructonata de portocale au fost aduse fructe tocmai din Italia, zona Calabria, de la un producător renumit de produse ecologice.

Sursa: bihon.ro