mamaplus

O profesoară din Chișinău a făcut șase teste la COVID-19 care au dat rezultate diferite

0
//
12.10.2021

O femeie din Chișinău cheltuit peste 3000 de lei pentru șase teste la Covid-19, care au dat rezultate diferite. Două au ieșit pozitive, iar patru – negative. Este nedumerirea Alinei Turtureanu, o profesoară de la un liceu din Chișinău, care a făcut mai multe teste pentru că avea nevoie să iasă din Republica Moldova. Femeia nu are simptome specifice noului coronavirus și nu știe ce să facă. Până se vor clarifica lucrurile, stă acasă, în concediu de boală, scrie Jurnal.md.

„Luni a fost negativ și l-am prezentat la instituție. Acesta este testul de marți, care indică că sunt pozitivă. Iată testul de miercuri – negativ. Joi – negativ. Vineri – pozitiv. Aici este testul de sâmbătă, am primit rezultatul pe poștă. E negativ.”, spune Alina Turtureanu. 

Săptămâna trecută, luni, a mers la medicul de familie să facă un test rapid, pe care îl fac toate cadrele didactice odată la două săptămâni. Marți a avut nevoie de un test PCR făcut și de o clinică privată pentru a putea merge în România.

„Îmi zice că, din păcate, nu pot pleca în România, pentru că testul este pozitiv. Cum așa? Dacă ieri am dat test și era negativ. Mi-au spus că acesta e rezultatul și dacă vreau să merg la un alt centru privat, să fac un test repetat.”, mai afirmă femeia.

Așa a început epopeea testelor la Covid. Miercuri, Alina Turtureanu a mai dat un test PCR, la un centru privat, care a ieșit negativ. Joi, la policlinică, cu un test rapid, a primit același răspuns. Iar vineri a decis să mai facă un test PCR, pentru a fi sigură, însă din nou – pozitiv. Confuză, femeia a hotărât să meargă și sâmbătă la o clinică privată, unde a primit rezultat negativ. Alina Turtureanu spune că a cheltuit în zadar peste 3000 de lei. Autoritățile de la ANSP i-au spus că trebuie să se autoizoleze.

„Doamna zice că eu deja figurez în baza de date ca fiind pozitivă și că testele negative nu au nici o valoare. Cum să nu aibă nici o valoare? Dacă un test negativ îmi permite să lucrez și să-mi întrețin familia? Zice că așa e protocolul.”, mărturisește Alina Turtureanu.

Femeia s-a izolat acasă cu toată familia, deși nici ea, nici apropiații ei nu au simptome specifice noului coronavirus.

„Nu sunt atât de încrezută în ele. Cum pot ieri să am un rezultat pozitiv, iar azi deja negativ?”, se întreabă femeia.

Experții de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică nu au o explicație, deocamdată.

„EL trebuie studiat cazul dat. Cine, unde, când i-a colectat proba? -Dar reiese că nu putem avea încredere în laboratoarele din țară. -Nu pot să vă spun nimic, nici să confirm, nici să infirm ceva.”, susține Ștefan Gheorghiță, medic epidemiolog, ANSP.

Epidemiologul crede că femeia trebuie să aștepte apariția simptomelor.

„Dacă timp de zece zile, în aceste 14 zile, nu acuză simptome care sunt compatibile cu Covid-19, atunci mai face un test și iese din auto-izolare.”, a mai adăugat Ștefan Gheorghiță.