mamaplus

O parte a străzii 31 August 1989 ar putea deveni pietonală

-
//
21.03.2023

O parte a străzii 31 august 1989 din municipiul Chișinău ar putea deveni pietonală. Este vorba de tronsonul cuprins în perimetrul străzilor Pușkin și Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni.

mamaplus

Anunțul a fost făcut de primarul Capitalei, Ion Ceban, transmite Știri.md.

„Ținând cont de părerile arheologilor de acasă, specialiștilor din România și experților în domeniul patrimoniului de la Strasbourg, unde mă aflu într-o vizită de lucru, analizăm posibilitatea ca 31 August 1989, în perimetrul străzilor Pușkin și Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, să o facem pietonală întru valorificarea patrimoniului național.

În rest strada continuă a fi reparată conform proiectului stabilit. Cu detalii vom reveni”, a scris Ceban pe Facebook.

La moment, arheologii au început cercetarea pavajului. 

„Astăzi am purces la cercetarea, documentarea acestui pavaj, în urma semnării unui contract de cercetare arheologică pe segmentul de drum dintre străzile Bănulescu-Bodoni și Pușkin, 31 August 1989 și după jumătate de zi de muncă se conturează și pavajul arată altfel. În fața Muzeului Național de Artă avem o porțiune mai bine păstrată, dar sunt și denivelări”, a declarat Vlad Vornic, doctor în istorie, directorul Agenției Națională Arheologică, pentru Realitatea.

Vlad Vornic spune că pietrișul de pe această porțiune de drum urmează a fi curățat.

„După unele date, strada 31 August ar fi fost pietruită în 1868-1870. Pavajul mai are șanse de a fi restaurat. Eu, ca arheolog pledez pentru conservare, însă problema nu este deloc ușoară. Lucrările se fac manual, tehnica poate fi folosită, însă cu o atenție sporită pentru ca să nu fie scoase pietrele”, a adăugat arheologul.