mamaplus

O nouă șansă la viață! Ce spune Ministerul Sănătății despre mama care i-a donat fiului un rinichi

-
//
09.03.2023

O femeie de 67 de ani a devenit donator de rinichi pentru fiul ei, care suferea de insuficiență renală cronică și urma tratament prin dializă, anunță Ministerul Sănătății.

mamaplus

Prelevarea și transplantarea fost realizată la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” de o echipă multidisciplinară – urologi, nefrologi, anesteziologi-reanimatologi. După intervenție cei doi au fost externați în stare bună, scrie realitatea.md.

„Transplantul de organe de la donatori vii este o intervenție chirurgicală mult mai dificilă decât transplantul de la donatori în moarte cerebrală, susțin medicii, deoarece în primul caz poartă responsabilitate pentru viața a două persoane”.

Menționăm că astăzi, la nivel mondial este marcată ziua rinichiului. În țara noastră, serviciile de prevenire, diagnosticare și tratament a maladiilor renale sunt oferite gratuit persoanelor asigurate.

În anul 2022 au fost efectuate peste 97 de mii de ședințe de dializă, pentru care au fost alocate circa 197 de milioane de lei, din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală.

De asemenea, anul trecut și în anul 2023 au fost realizate în total patru transplanturi de rinichi.