mamaplus

O mamă a murit la câteva zile după naștere, după ce a făcut mastită. Rudele acuză personalul medical

-
//
09.04.2024

O tânără mamă a murit la o săptămână după ce a născut. Femeia, din Sibiu, România, a ajuns la spitalul din oraş cu ceea ce medicii numesc „febra laptelui”. Doctorii au trimis-o acasă cu antibiotic, dar tânăra ar fi refuzat să ia tratamentul, aşa că s-a întors la camera de gardă după o zi. Prea târziu însă.

mamaplus

Femeia a născut pe 30 martie la o clinică privată, prin cezariană. După șase zile de la naștere, aceasta s-a reîntors la clinica privată pentru a fi ajutată în procesul de lactație. Starea tinerei nu s-a îmbunătățit, iar joi, 4 aprilie, a ajuns de urgență la Spitalul Județean de Urgență din Sibiu.

Aici, medicii observă că femeia are o inflamaţie la nivelul sânilor şi o sfătuiesc să înceapă tratamentul cu antibiotic. Odată ajunsă acasă, ar fi refuzat însă să ia tratamentul pentru că voia să îşi alăpteze în continuare copilul. O zi mai târziu, revine la spital. Ajunge direct pe masa de operaţie, scrie presa română.

Cristina Balau, purtător de cuvant Spitalul Judetean Sibiu: I s-a prescris o reţetă cu antibiotic cu indicaţii de reevaluare dacă i se schimbă starea de sănătate. Pacienta s-a prezentat din nou la Spitalul Judeţean Sibiu, la aproximativ 24 de ore în stare extrem de gravă, cu fenomene clinice de şoc toxicoseptic şi insufucenţă multiuplă de organe. 00.39 Pe cursul nopţii evoluţia a fost nefavorabilă, a făcut trei stopuri cardio respiratorii şi din păcate, a fost declarat decesul. 

Spitalul a deschis o anchetă ca să vadă exact ce a dus la moartea tinerei

Potrivit specialiștilor „furia laptelui”, numită și „angorjarea sânilor” se produce, de regulă, în prima săptămână după naștere. În astfel de situații se poate ajunge la înfundarea sau blocarea canalelor de lapte și implicit la formarea unor noduli la nivelul sânului, care pot provoca infecții sau la mastită.

Mastita apare la doar 3% din mamele care alăptează. Inflamaţia ţesutului mamar poate apărea atunci când alăptatul nu este făcut corespunzător, dar de cele mai multe ori implică o infecţie cu bacterii rezistente la medicamente.

Vlad Dima, medic ginecolog: Este extrem de puţin probabil ca o mastitiă să ducă la ameninţarea vieţii. Desigur, orice infecţie bacteriană netratată corespunzător, se poate extinde în întreg organismul. Însă având in vedere simptomatologia destul de zgomotoasă, respectiv apare inflamaţia la nivelul sănului, angorjare, roşeaţă, frison, febră, mamele se alarmează nu ajung în zona în care să nu fie tratatae corespunzător.

Acuzațiile familiei: O rudă a femeii a declarat că tânăra a fost trimisă acasă fără nicio explicație și nu a fost ajutată să alăpteze nici de clinica privată, nici de medicii de la spitalul județean.

„Nu se poate să te ducă cu ambulanța la spital și după să te trimită acasă. Nu a primit nicio explicație. Te duci la spital și te apucă frica. Fata a născut cu cezariană la un spital, copila a fost bine, însă nici la clinica privată și nici la Spitalul Județean nu au ajutat-o să alăpteze, iar tânăra a făcut mastită”, a declarat o rudă a tinerei decedate.