mamaplus

O mamă din Chișinău și-a donat o parte din ficat fiului ei de doar doi ani, aflat în stare critică

-
//
16.06.2021

O femeie din capitală și-a donat o parte din ficat pentru fiul ei de doar doi ani, aflat în stare critică din cauza unei maladii grave. Intervenția chirurgicală a durat mai bine de 10 ore și a fost realizată de o echipă de medici de la Spitalul Clinic Republican, în colaborare cu mai mulți doctori renumiți din România. Acum, băiatul se află la reabilitare și se simte mai bine. Acesta ar putea fi primul copil, căruia i-a fost făcut transplant hepatic în Moldova și care a supraviețuit. Totuși, există încă un șir de riscuri, așa că medicii sunt rezervați în pronosticuri, transmite tv8.md. 

În toamna anului trecut, părinții copilului de doi ani au observat că acesta se simte din ce în ce mai rău și au tras un semnal de alarmă, adresându-se la medici. Astfel, i-a fost depistată boala Caroli, care reprezintă o tulburare funcțională foarte complicată a ficatului și care i-a provocat și ciroză. Din acel moment, copilului îi rămâneau să trăiască zile numărate.

Fiind unicul în familie, părinții săi erau pregătiți să recurgă la orice metode, pentru ai salva viața. S-au gândit să apeleze la clinicile costisitoare din străinătate, dar au fost convinși de profesorul Hotineanu că intervenția poate fi efectuată și în Moldova. Totuși, exista o condiție. Era nevoie ca cineva din părinți să doneze o parte din ficat.

„Noi ambii am fost pregătiți, ambii am fost compatibili. Medicii au hotărât că mai bine eu să fiu. Cum m-am decis… O mamă e gata să-și dea și viața pentru copil. Deja copilul era galben ca o lămâie. Clar că mult nu putea să supraviețuiască cu așa o patologie. Ficatul nu funcționa deloc.”, spune mama băiețelului.

De atunci, copilul s-a aflat sub monitorizarea strictă a medicilor, în așteptarea zilei finale. Acum, băiatul se simte mai bine și a început să zâmbească, spune mama lui, care la fel, este în reabilitare. Va dura jumătate de an, până ficatul ambilor va fi regenerat complet.

Pentru a se asigura că micuțul va supraviețui, o echipă de 40 de medici din spital au grijă de el

A fost nevoie și de o asistentă medicală personală, întrucât este un caz extrem de complicat, dar și unul absolut nou pentru lucrătorii din secția de terapie intensivă. Totuși, profesorul care l-a operat pe băiat este, deocamdată, rezervat în pronosticuri, întrucât, spune el, sunt multe riscuri legate de transplant.

Până acum, 8 copii din țara noastră au suportat intervenții chirurgicale similare, însă toți au fost operați în afara țării. Un alt copil, a fost operat în Moldova, în 2019, dar s-a stins la spital, la scurt timp. Atunci, o parte din ficat i-a fost donată de un bărbat, care a aflat despre caz de pe rețelele sociale.

Astfel că acest băiețel ar putea deveni primul copil care va supraviețui, fiind operat în țară. Profesorul Adrian Hotineanu își propune ca, în fiecare an, să execute transplantul de ficat la cel puțin câte un minor.