mamaplus

O mamă de gemeni acuză medicii de maplaxis după ce i-au dat informații false în timpul unei ecografii

-
//
20.01.2022

O femeie care a născut gemeni la vârsta de 50 de ani dă în judecată medicul și clinica la care a făcut primele ecografii în timpul sarcinii și îi acuză de malpraxis. Ea a rămas însărcinată după o procedură de fertilizare in vitro la o clinică specializată din străinătate și pentru că s-a simțit nepregătită să aibă gemeni, femeia a decis să apeleze la procedura de reducție embrionară și să renunțe la unul dintre copii.

Pentru a i se indica, în baza unei noi ecografii, la care dintre cei doi embrioni poate să renunţe, femeia a mers la o clinică din Bucureşti. După ce a consultat-o, un medic radiolog i-a spus că nu trebuie să îşi facă griji, întrucât unul dintre embrioni s-a oprit din evoluție şi că, în concluzie, a rămas doar cu un embrion, conform dorinței sale.

Embrionul „oprit din evoluţie” s-a dezvoltat normal

Având încredere în cunoştințele medicale ale specialistului, femeia nu s-a îndoit de rezultatul ecografiei şi a renunțat la discuțiile cu reprezentanții clinicii din străinătate în cadrul căreia s-a realizat fertilizarea in vitro, întrucât nu mai era necesară reducția embrionară.

Cu ocazia unor ecografii realizate o lună mai târziu, la un medic ginecolog, femeii i s-a comunicat că „nu are un embrion, ci doi, ambii având activitate cardiacă şi dezvoltare normală”.

Femeia a fost obligată să ducă sarcina până la capăt

Deşi a solicitat de urgență clinicii în cadrul căreia a realizat fertilizarea in vitro să o programeze pentru procedura de reducție embrionară, reclamanta a fost refuzată, motivat de faptul că această procedură se putea realiza fără riscuri până în jurul săptămânii a opta, iar acest termen era depăşit.

Reclamanta a mai arătat în proces că, dacă doctorul radiolog care a consultat-o nu i-ar fi spus că are o sarcină unică, atunci ar fi putut efectua reducția celui de-al doilea embrion fără nicio problemă şi fără niciun risc.

Ca urmare a erorii medicale grave săvârşite de acesta (n.red. De către medic), reclamanta a fost în imposibilitate de a efectua această procedură, fiind obligată să ducă până la capăt această sarcină, cu suportarea tuturor riscurilor şi consecințelor pe care le presupune.

După ce a născut gemenii, femeia l-a dat în judecată pe unul dintre medicii care au consultat-o în timpul sarcinii, dar şi clinica la care a avut loc consultul, cerând daune de 500.000 de euro (5.000 de euro daune materiale şi 495.000 de euro daune morale) pentru malpraxis.