mamaplus

O mamă cu o formă rară de cancer limfatic a născut un copil perfect sănătos

-
//
11.01.2022

O mămică din India, cu o formă rară de cancer limfatic, a născut un copil perfect sănătos, deși în timpul sarcinii a făcut chimioterapie. Pacienta a încheiat trei cicluri de chimioterapie când și-a adus pe lume bebelușul.

Sofia avea 20 de săptămâni de sarcină când a început să prezinte febră. Potrivit medicilor, i s-au administrat medicamente pentru tuberculoză, dar după un timp, starea ei s-a deteriorat, pe măsură ce trombocitele au început să scadă, ceea ce a necesitat imediat transfuzie de trombocite și sânge. După ce a fost internată la spital, nivelul trombocitelor și al hemoglobinei au continuat să scadă.

Fiind însărcinată, medicii i-au făcut mamei o biopsie de măduvă osoasă, care s-a dovedit a fi negativă pentru orice celule maligne. Cu toate acestea, ea a început să dezvolte dificultăți de respirație progresivă, iar lichidul amniotic a început să scadă, treptat. După biopsii repetate, medicii au confirmat că suferea de limfom Hodgkin, o formă de cancer al sistemului limfatic.

Adresându-se presei, dr. Deepti Asthana, Consultant Senior la secția de Ginecologie, a spus: „Cea mai dificilă parte a acestui caz a fost supraviețuirea bebelușului în lichidul amniotic aproape inexistent, timp de câteva zile, perioadă în care așteptam diagnosticul final al bolii: trombocite scăzute, nu ne-am putut gândi la nicio altă procedură. Din fericire, în momentul în care mămica a început chimioterapia, lichidul amniotic s-a îmbunătățit, iar bebelușul a început să se dezvolte."