După mai bine de nouă zile de la cutremurul din Turcia, salvatorii au reușit să scoată de sub dărâmături o mamă cu doi copii și o bătrână. Echipele de salvare folosesc o tehnologie avansată de la NASA. Aparatura îi ajută să detecteze bătăile inimii și respiraţia, transmite adevarul.ro.
Femeia cu cei doi copii ai ei au stat îngropați sub grămezile de moloz 228 de ore, adică nouă zile și jumătate, în orașul Antakya. Imediat ce au fost scoși de sub dărâmături, toți trei au fost transportați la cel mai apropiat spital. Aproape în același timp, din alte ruine din oraș era scos un băiat de 13 ani, pe nume Mustafa.
Dar nu sunt singurii oameni care au supraviețuit și au fost scoși de sub dărâmături după ce au fost detectați în viață folosind tehnologia de la NASA.
La Kahramanmaraş, aproape de epicentru, o femeie de 74 de ani care mai trăia, a fost scoasă de sub ruine. Bătrâna a fost transportată la spital imediat, iar în timp ce era dusă pe targă la ambulanță, salvatorii s-au luat în brațe și au aplaudat de bucurie că au mai salvat o viață.
Cu doar câteva ore mai devreme, o femeie de 42 de ani a fost scoasă dintre ruinele blocului în care locuia, folosind tot tehnologia de la NASA. Salvatorii s-au chinuit să înlăture cu grijă fiecare bucată de beton pentru a ajunge la femeia care era rănită.
Tehnologia detectează cele mai mici mișcări
Salvatorii din Turcia și Siria folosesc tehnologia NASA pentru a găsi persoanele prinse sub dărâmături. Aceasta se bazează pe un radar cu microunde pentru a detecta chiar şi cele mai mici mişcări ale corpului determinate de procese precum bătăile inimii sau respiraţia, scrie Digi 24.
Un dispozitiv de mici dimensiuni, de mărimea unei valize, numită FINDER, acronimul de la Finding Individuals for Disaster and Emergency Response, este rezultatul unei colaborări între Jet Propulsion Laboratory al NASA din Pasadena, California, și Direcția pentru știință și tehnologie a Departamentului pentru Securitate Internă al SUA din Washington, scrie Turkishminute.
Turcia a avut dificultăți în a face față dezastrului, deoarece echipele de căutare și salvare nu au ajuns în unele zone afectate de cutremur timp de mai multe zile, sute de oameni rămânând blocați sub dărâmături.
De asemenea, NASA furnizează date obţinute din spaţiu care pot fi de folos echipelor de intervenţie care acționează în Turcia și Siria.