mamaplus

O grădiniță din țară se va închide temporar din cauza tarifului prea mare la gaz

-
//
18.01.2022

Nu vor să facă economii pe sănătatea copiilor, dar și facturile îi sperie. Autoritățile din satul Alexeevca, raionul Florești, spun că din cauza noului tarif la gaz s-au pomenit cu o factură de 18.000 de lei, de trei ori mai mult decât în perioada similară a anului trecut. De câteva zile, au început să dea căldura pe ore. În consecință, temperatura aerului în grădiniță indica astăzi nu mai mult de 17 grade. Primarul localității spune că o soluție ar fi să închidă grădinița, care este frecventată de 40 de copii.

Primarul împreună cu directoarea grădiniței au făcut un grafic de încălzire a instituției. În ultimele zile, agentul termic a fost deconectat după ora 15:00, iar sâmbătă și duminică nu a fost pornit deloc.

 „Vineri s-a deconectat căldura. Am vrut să facem ca un experiment. Să vedem care o să fie rezultatul de astăzi. Aseară la orele 21 a fost operatorul și a conectat gazul, ca să facem economie, să vedem ce va ieși. Și, iată, astăzi este foarte frig. Ni se cere și nouă de la administrația publică locală să facem economii, dar nu reușim, fiindcă este frig. Nu putem economisi pe sănătatea copiilor”, spune Tatiana Sîrbu, directoarea grădiniței din Alexeevca.

Autoritățile locale cer ajutorul Guvernului.

„Anul trecut noi plăteam undeva la trei, patru mii, cinci mii, până la cinci mii. Dar acum de trei ori mai scump. 17 mii e scump. Eu cred că Guvernul trebuie să aloce niște bani pentru asta. Nu-i problema numai la Alexeevca”, susține Pantelei Mîța.

Părinții se tem să-și aducă copii la grădiniță, de frică că aceștia ar putea răci.

Viceprim-ministrul Republicii Moldova, Andrei Spînu, a declarat că autoritățile nu vor lăsa școlile, grădinițele sau spitalele fără căldură sau fără capacitate de a-și plăti facturile. Acum, moldovenii plătesc 11 lei pentru un metru cub de gaze, beneficiind și de o compensație din partea Guvernului. Autoritățile nu exclud o nouă majorare de preț.