Circa 270 de copii de grădiniţa „Povestea” din oraşul Nisporeni vor avea condiții mai bune.
Datorită unui proiect PNUD, copii se vor putea bucura de apă caldă obținută din energia solară și de încălzire pe timp de iarnă.
Grădiniţa „Povestea” este prima instituţie publică din oraşul Nisporeni ce a trecut la energia regenerabilă. Echipa de educatori, părinţii şi edili locali au organizat discuţii publice pentru a o lua o decizie comună şi asumată în favoarea energiei curate.
Din cauza costului mare la apa caldă şi a bugetului modest, administraţia grădiniţei era nevoită să reducă din consumul de apă caldă. Ea era conectată la sistem doar iarna-toamna şi atunci utilizată cu moderaţie.
Colectoarele solare au fost conectate la sistemul de încălzire alimentat de o centrală termică pe bază de biomasă, care a înlocuit cazanul pe gaze naturale. Sistemul are o capacitate de 4 mii litri pe zi și reglează automat temperatura apei, pentru a evita supraîncălzirea în zile toride sau dezvoltarea bacteriilor atunci cînd temperatura apei din rezervor este redusă. Pe timp de iarnă vor fi funcționale trei surse alternative de încălzire a apei menajere: de la colectoare solare, de la sistemul de încălzire pe biomasă sau de la sursa electrică clasică.
Investiţiile realizate de Proiectul Energie şi Biomasă, finanţat de UE şi implementat de PNUD, nu sînt singurele la grădiniţa „Povestea”. Autoritățile publice locale au efectuat și o serie de lucrări de îmbunătățire a eficienței energetice a clădirii cu o suprafaţă de aproape 2500 de metri pătrați. Astfel, cu sprijinul altor donatori, au fost instalate geamuri termopan, termoizolat acoperișul și pereții și modernizat sistemul interior de încălzire al clădirii. Planurile Primăriei nu se opresc aici. „Planificăm să dotăm întreprinderea municipală specializată cu un tocător și o linie de producere a biocombustibilului din deşeurile agricole şi forestiere locale. Întreprinderea dispune de transport, depozite, personal pregătit, iar astfel își va extinde operațiunile. În același timp, vom putea asigura grădinița cu biocombustibil de calitate şi la preţuri accesibile” susţine primarul orașului Nisporeni, Grigore Robu.
Pentru instalarea sistemului termic pe biomasă şi al celui de producere a apei calde de la energia solară, Proiectul Energie și Biomasă a alocat 84, 5 mii Euro, fonduri europene. Şi comunitatea a investit 15 mii de Euro, fonduri ale APL, dar şi contribuţia părinţilor.
În prezent, 21 de grădiniţe şi centre de sănătate din ţară au instalate, din fonduri europene, colectoare solare care sînt combinate cu centrale termice pe bază de biomasă, ce asigură confortul termic al copiilor și educatorilor, economii bugetare și dezvoltare locală. Pînă la finele anului curent, alte 37 de grădinițe vor instala panouri solare pentru producerea apei calde în cadrul Proiectului Energie și Biomasă în Moldova.
Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este un proiect de trei ani realizat în perioada 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. El continuă prima etapă a proiectului, implementat în 2011-2014, cu un buget total de 14,56 milioane Euro, oferiţi de Uniunea Europeană (14 milioane Euro) şi PNUD (560 000 Euro).
Sursa: noi.md