mamaplus

O fetiță din Moldova, câștigătoarea unui concurs internațional de fotografie

-
//
06.03.2023

Mădălina este elevă în clasa a doua, la Gimnaziul din satul Vărăncău, raionul Soroca. Anul trecut prin luna mai se juca la scrânciobul din sat, când de ea s-a apropiat o fată mai mare cu camera foto în mână. Nu o cunoștea, căci nu era din sat de la ei, în schimb s-a bucurat că anume pe ea a ales necunoscuta să o fotografieze, transmite observator.md.

mamaplus

Fotografa era Maria Guțu, o tânără din Republica Moldova, pasionată de fotografia documentară. „Am ajuns în Vărăncău la rugămintea profesoarei la școala care învățam online, Docdocdoc din Santkt-Petersburg, își amintește Maria. Bunelul profei mele era din acest sat, ea e interesată de trecutul familiei sale și m-a întrebat dacă vreau să trec pe acolo să caut niște poze cu rudele ei, am rămas atunci la un verișor de a ei. Am luat niște poze vechi, am admirat natura foarte frumoasă din sat, Nistrul, peisajele minunate. Și prin sat am umblat să cunosc oamenii, Mădălina mi-a atras atenția prin frumusețea sa, pistruii ei și ochii albaștri. Am întâlnit-o pe terenul de joacă din sat și am hotărât că vreau să îi fac poze.”

De fapt această imagine face parte dintr-o serie de fotografii realizate de Maria Guțu, care lucrează deja pentru al patrulea an la un proiect intitulat “Homeland”. Ea s-a gândit că fotografia Mădălinei este una reușită și cu ea merită să participe la concursul Sony World Photography Awards, 2023.

“Este un proiect creat în apropierea zonelor de frontieră, o călătorie prin locuri ce combină teme cum at fi copilăria, hotarul de trecere la adolescență, satele de frontieră, relația om-natură, continuă fotografa. O treime din populația Republicii Moldova a emigrat, numărul tinerilor care pleacă crește de la an la an. Sunt interesată îndeosebi de tineri, îmi place mult să îi portretizez pe film (lucrez cu o cameră din anii “70, pe film alb-negru). 

La Sony particip pentru a doua oară, am participat și anul trecut, am nimerit în Shortlist la categoria Open, Portraiture cu portretul a 3 băieți pe Prut. Și anul acesta la fel în shortlist la Sony. Am decis să particip anume la Sony, pentru că e un concurs destul de fain, prestigios cu o bună concurență, e gratis de aplicat. M-am bucurat mult când am aflat că fotografia a fost selectată, mă bucur mult când fotografiile pe care le fac sunt văzute de cât mai multă lume. Depun mult efort, timp, dragoste în ceea ce fac și mă bucur extrem de mult când munca îmi este apreciată. Și le mulțumesc mult celor care acceptă să îi pozez”.

mamaplus

Citește articolul integral aici.