mamaplus

O fetiță de un an a ajuns în reanimare după ce ar fi mâncat zeamă într-un restaurant din Soroca

-
//
13.03.2021

O familie de moldoveni stabiliți în Anglia, care au fost recent în vizită în Republica Moldova, a trecut recent prin clipe de groază. Fiica lor de doar un an și nouă luni s-ar fi infectat cu E-coli, toxina Shiga, de proveniență animală, după ce a mâncat într-un local din Soroca, scrie Jurnal.md.

Vasile Prisăcaru, originar din raionul Strășeni, susține că fetița lui s-ar fi infectat după ce a mâncat zeamă la un restaurant din orașul Soroca. El se afla în Anglia, în timp ce soția sa Ana și fiica lor Bianca au venit într-o mică vacanță în Republica Moldova.

La Soroca, unde au vizitat Cetatea, Ana a mers cu fiica într-un local pentru a mânca. Asta s-a întâmplat pe data de 29 ianuarie.

„Peste câteva zile fetiței i s-a făcut rău, avea diaree cu sânge, asta a fost miercuri seara. Vineri, soția mea avea bilet și au zburat aici, în Anglia. Bianca era deja în stare gravă. De la Aeroport cum am întâlnit-o am mers direct la spital. Poate și aici s-au făcut niște greșeli la spital. După control au zis că nu e grav, duceți-vă acasă, să se hidrateze și totul va fi normal”, susține tatăl fetiței.

A doua zi starea fetiței s-a înrăutățit și mai mult și părinții au chemat ambulanța. După ce i-au măsurat febra, le-au spus același lucru - hidratare și totul va fi bine.

„I-am întrebat: poate ne ducem la spital repetat? Dar ni s-a spus că exact aceeași o să vă spună ca și prima dată. Duminică Bianca se simțea la fel rău, iar luni nici nu se mișca, dormea toată ziua și când am mers la spital medicii erau toți speriați. La ea rinichii nu mai lucrau, imediat sub anestezie generală i-au pus dializă”, povestește Vasile.

După anestezia generală, fetița nu s-a trezit cinci zile

„În aceste 5 zile, nu avea nici o reacție. Acest virus afectează și creierul, iar medicii credeau fetița noastră poate să aibă mai apoi probleme cu capul, să rămână bolnavă mintal. După nenumărate analize, la o săptămână s-a depistat ce a creat Sindromul asta și anume E-coli, toxina shiga de proveniență animală, adică contact cu animale sau carne prelucrată prost sau stricată. Aceasta toxină creează cheaguri de sânge care pot afecta creierul și plămânii. După spusele medicilor, în așa situații sunt foarte multe cazuri fatale”, mai povestește Vasile Prisăcaru.

Bărbatul mai povestește că a trăit coșmarul vieții sale în acele zile și să se temea să iasă din reanimare chiar și pentru o clipă.

„Bătăile inimii se ridicau de la 180 la 200-250 la ea. Medicii i-au luat multe analize, dar nu știau de la ce exact se află în așa stare. La început spuneau că e o formă de COVID-19, ba altceva. Abia peste o săptămână au depistat ce are”, spune Vasile.

Fetița a rămas internată timp de trei săptămâni, iar medicii îi prelevau permanent analize. Într-un final, tratamentul a început să dea rezultate, iar pe 5 martie micuța a fost externată.

„Complicații mintale nu au apărut după aceasta, dar la nivel psihologic se simte rău. Este mai agitată, se trezește noaptea des, plânge. Probabil din cauza faptului că medicii îi luau analize din deget la fiecare 4 ore și este foarte speriată. Poate va trece, dar la moment nu este așa ca înainte”, susține tatăl fetiței.

Abia după ce și-a văzut copilul acasă, Vasile Prisăcaru a făcut public acest caz, acuzând public restaurantul din Soroca. Tânărul le-a scris pe pagina de Facebook, însă a fost ignorat. Abia peste câteva zile, administrația a venit cu o reacție oficială pe Facebook.

Reacția administrației localului

„Rețeaua respectă în totalmente normele sanitare, prevăzute de Legislația Republicii Moldova. Am fost învinuiți pe nedrept și a avut de suferit reputația companiei creată ani la rând, la care s-a muncit cu dedicație, pentru clienții noștri. Administrația a întreprins toate măsurile de informare a persoanelor care denigrează imaginea companiei, iar în cel mai scurt timp vor fi înaintate cereri în instanța de judecată cu scopul obligării următoarelor persoane - Prisăcaru Vasile și Angheluța Mihaela - de a respinge informația falsă expusă în mass-media”, se spune în mesajul publicat pe pagina localului.

De cealaltă parte, Vasile Prisăcaru susține că a fost contactat de avocatul restaurantului și că i s-ar fi propus să rezolve totul pe cale amiabilă.

„Mi s-a zis că pot să nu fiu dat în judecată dacă voi șterge video de pe pagina mea și voi înregistra altul, în care nu prezint nicio pretenție față de acest local. Ca și cum tot ce am spus înainte a fost la emoții. Dar eu acest lucru nu îl voi face niciodată. Aștept să îmi trimită de aici din Anglia diagnosticul de la zero, tot ce am făcut și deja o voi traduce. Îmi voi lua un avocat și am de gând să merg prin toate instanțele”, mai spune Vasile Prisăcaru.