mamaplus

O fetiță de trei ani și un bebeluș de două luni, salvați la 60 de ore după o alunecare de teren

-
//
09.02.2024

Echipele de intervenţie din Filipine au salutat vineri "un miracol" care s-a produs atunci când o fetiţă de trei ani şi un bebeluş de două luni au fost salvaţi la aproape 60 de ore după o alunecare de teren.

mamaplus

Fetiţa a fost salvată de echipele de intervenţie care, după producerea catastrofei, au săpat cu mâinile goale şi cu ajutorul unor lopeţi încercând să găsească supravieţuitori în satul minier Masara de pe insula Mindanao, în sudul Filipinelor, a declarat Edward Macapili, directorul agenţiei provinciale pentru gestionarea catastrofelor naturale.

"Este un miracol. Asta le dă speranţă echipelor de salvare. Rezistenţa unui copil este în general mai scăzută decât cea a adulţilor şi, cu toate acestea, copiii au supravieţuit", a adăugat oficialul filipinez.

"E un mare miracol că au putut fi salvaţi după mai mult de 48 de ore. S-a presupus că în acest moment nu vom mai găsi pe nimeni în viaţă", a mai spus el.

O înregistrare video ce arată un salvator ţinând fetiţa în braţe, care plângea şi era acoperită de noroi, a fost distribuită pe Facebook.

Cei doi copii nu aveau nicio rană.

Richard Gordon, preşedintele Crucii Roşii din Filipine, organizaţie ai cărei voluntari ajută la operaţiunile de salvare, a spus că fetiţa şi bebeluşul care au fost salvaţi au fost transportaţi între timp la un spital din zonă pentru a fi examinaţi de medici.

Alunecarea de teren, provocată de ploi abundente, s-a produs marţi seară, distrugând case şi acoperind trei autobuze şi un vehicul care urma să îi preia pe muncitorii dintr-o mină de aur.

Cel puţin 15 persoane au fost ucise şi alte 31 rănite. Peste 100 de oameni sunt în continuare daţi dispăruţi, potrivit celui mai recent bilanţ al autorităţilor filipineze.

În contextul în care ploile continuă să cadă vineri, salvatorii fac tot ce este posibil pentru a găsi şi alţi supravieţuitori.

Alunecările de teren sunt frecvente în mare parte a Filipinelor, din cauza reliefului muntos, a precipitaţiilor abundente şi a defrişărilor asociate cu exploatările miniere, dar şi cu agricultura şi cu tăierile ilegale de păduri.

Precipitaţiile abundente din anumite zone din Mindanao, a doua insulă ca mărime din Filipine, au provocat în ultimele săptămâni zeci de alunecări de teren şi inundaţii care au constrâns zeci de mii de persoane să se refugieze în adăposturi de urgenţă.

Sute de familii din Masara şi patru sate învecinate au trebuit să îşi părăsească locuinţele şi să se refugieze în astfel de centre de teama unor noi alunecări de teren.

Şcolile din regiune şi-au suspendat cursurile. Zona afectată de alunecarea de teren de marţi seară a fost declarată "interzisă pentru construcţii" după precedente scurgeri de noroi din 2007 şi 2008, a precizat Edward Macapili. "Le-am cerut oamenilor să părăsească acest loc şi le-am oferit un alt loc în care să se mute, doar oamenii sunt încăpăţânaţi şi s-au întors aici", a adăugat el.