mamaplus

O fetiță de 6 ani din Orhei era să moară de apendicită, fiind purtată pe drumuri cu suspecție la COVID-19

-
//
24.02.2021

O familie din raionul Orhei spune că timp de câteva zile au trăit o adevărată tragedie și au fost la un pas de a-și pierde copilul din cauza protocoalelor și indiferența unor cadre medicale. Părinții copilei spun că dacă ajungeau cu 10 minute mai târziu la Spitalul clinic municipal de copii „V. Ignatenco”, medicii nu aveau cum să o salveze, scrie jurnal.md.

Calvarul a început în luna decembrie când într-o sâmbătă, copila de șase ani s-a simțit rău, a făcut febră, acuza dureri de burtă și vomita. Mama fetei a chemat ambulanța, care i-a adminsitrat medicamente pentru scăderea febrei. În ziua următoare fata se simțea la fel de rău, iar luni a fost dusă cu ambulanța la spitalul din Orhei.

„La internare era o doamnă și a început a striga că de ce ne-au dus acolo, că au covid, fetița era cu febră... Eu plângeam, nu înțelegeam de ce strigă, i-am întrebat ce am venit dintr-un grajd, suntem murdare, ce nu este în regulă. Ce copilul nu poate avea febră din alt motiv? Eu nu am ieșit din ogradă, nu contactam cu nimeni. Ne-au dus într-o secție, ne-au făcut testele, am stat într-o boxă, cu pereți jerpeliți, albituri murdare, era o strășnicie. Era o ferestruică, pe acolo ne dădeau de mâncare, medicamente. Și atât, nimic, niciun prim ajutor acordat copilului”, povestește mama fetei.

Femeia care a dorit să-i fie păstrat anonimatul mai spune că în cele trei zile cât au stat în spitalul din Orhei au înghețat la propriu, iar într-o noapte aveau să ardă din cauza unui cămin defect.

„Era un frig în acea boxă, am dormit de parcă eram în stradă, în scurtă, cu căciula pe cap, în cizme. Trei zile am dormit așa, au adus un cămin vechi, din cauza căruia avea să murim, bine că la o bucată de noapte am simțit ceva ars, altfel nu știu ce avea să se întâmple. S-a ars priza, s-a topit... Ne-au dus pe ambele la renghen, ne aduceau ziua niște pastile, le aruncau pe masă și ne convingeau că avem pneomonie, dar fără să ne arate vreun document care confirmă acest lucru, fără fișa de la renghen”, menționează mama.

După ce s-a adeverit că atât mama cât și copila nu era pozitive cu noul coronavirus la miez de noapte, femeia și-a luat copilul și a mers în Secția de Pediatrie. După cele întâmplate, familia a revenit acasă, iar acum o săptămână fetei i s-a făcut rău din nou, având simptome de febră, vomă, dureri de burtă.

„Am telefonat la medicul de familie și mi-a zis să-i dau Nospa, dar nimic, nu-i trecea. Eu am rugat medicul de familie, că vine soțul cu mașina să o aducă la noi, ca să consulte fata, dar ea a refuzat, pe motiv că soțul a revenit de peste hotare și să nu fie infectat. Ea ne-a spus că dacă se va simți mai rău va trebui să chem salvarea, dar după cele întâmplate în luna decembrie, copilul la auzul salvării, deja nu mai vrea nimic, chiar ascudea că o doare, eu vedeam pe fața ei că era galbenă și avea dureri, însă ea de frică, spunea că nu”, povestește mama.

Luni dimineața soții au îmbrăcat copiii și s-au pornit la Orhei. Aici familia a mers mai întâi la policlinică, însă acolo li s-a spus că nu au medic pediatru, doar la privat.

„Nu știam la care doctor să ne adresăm, la policlinică ne-au spus că spitalul e mare dar nu avem medici pediatri, doar la privat găsești. Așa un spital mare și Șor acesta cine mai este pe acolo, ce mai conduce, decât distracții mai bine ar face un spital pentru copii. Am mers la particular și acolo ne-au spus că copilul e răcit, că gâtul e roșu și ne-a trimis în secția de pediatrie la spital, înapoi unde am stat în decembrie. Șefa a zis că ce iar ați ajuns la noi, că nu am mai dat de capăt ce are copilul, parcă ați zis că vă duceți la Chișinău, ce acolo nu s-au putut descălța în cazul vostru. Și ați venit la mine iarăși?”, spune femeia.

În drum de la un spital la altul, apendicita s-a spart…

Văzând comportamentul medicilor, soții au hotărât să meargă la Chișinău la Centrul Mamei și Copilului. Din cauza faptului că fetița avea febră, familia nu a fost primită.

„La Centrul Mamei și Copilului la internare s-a început panica, că e Covid, strigau într-una. A venit un chirurg și a zis să ne izoleze, după care ne-au dat sirop de febră și ne-au trimis la Ignatenco, deoarece ei nu ne pot primi. Când am ajuns la Ignatenco, copilul era inconștient, ne-au primit fără să ceară cartelă, nimic. Deodată la ultrasonografie, apendicita se spărsese, a luat-o chirurgul direct la operație... După care a stat vreo 4 zile în reanimare. Medicul de aici mi-a spus că ea din decembrie avea apendicită”, menționează mama copilei.

Mama fetei mai mărturisește că după operație, medicul a certat-o, neștiind situația prin care a trecut familia, menționând că dacă încă vreo 10 minute mai dura, nu avea să o poată scăpa. Familia mulțumește chirurgului Nicolae Ionaș de la Spitalul clinic municipal de copii „V. Ignatenco” pentru că le-a salvat copilul.