mamaplus

O femeie transgender va acționa în judecată o bancă din Moldova, după ce ar fi fost discriminată

-
//
31.01.2023

Stela Roxana, o femeie transgender din Republica Moldova, va acționa în judecată o bancă comercială. Se întâmplă după ce aceasta ar fi fost discriminată. Mai exact, acesteia i-a fost refuzat eliberarea unui transfer bancar la un ghișeu din capitală. Drept motiv, operatorul a invocat că buletinul nu i-ar aparține ei. La fața locului a fost chemată poliția, care i-a explicat lucrătorului bancar că actul de identitate este autentic. Oamenii legii au întocmit un proces verbal, scrie newsmaker.md.

mamaplus

Totul s-a întâmplat pe 29 ianuarie, când Stela Roxana, o femeie transgender din Republica Moldova, a mers la un ghișeu dintr-un magazin pentru a primi un transfer bancar. Inițial, angajata a preluat actele și codul de transfer, însă în scurt timp și-a sunat superiorul și a vorbit cu el câteva minute la telefon. După discuție, operatorul i-a returnat actele și a refuzat să-i elibereze banii. De asemenea, aceasta s-a arătat deranjată de faptul că este filmată.

Stela Roxana menționază că în buletin poza este actuală, însă numele este cel cu care nu se identifică de mulți ani. Femeia transgender a fost sfătuită de avocata sa să cheme poliția. Ajunși la locul faptei, oamenii legii au confirmat veridicitatea actului de identitate.

„Poliția m-a identificat prin buletin. I-a spus funcționarei băncii că buletinul coincide. A spus ca nu are de ce să–mi refuze să elibereze banii. La fel, polițistul a spus că am tot dreptul să filmez în loc public atunci când funcționara mi-a spus să închid telefonul. M-am simțit umilită în fața multor oameni care erau acolo în magazin. Toate aceste probleme și multe altele nu ar exista pentru noi – persoanele transgen, dacă Agenția Servicii Publice ne-ar schimba actele așa cum un act de identitate ar trebui să fie”, a menționat Stela Roxana.