mamaplus

O femeie, suspectă de botulism după ce a mâncat pește din conservă. În ce stare se află

-
//
20.10.2022

Acesta este primul caz înregistrat în istoria recentă a judeţului Alba Iulia, Romănia. Femeia, în vârstă de 45 de ani, a ajuns la spitalul județean cu simptome de botulismul. Pacienta este stabilă și va fi transferată miercuri la Spitalul Oradea cu elicopterul.

Femeia a ajuns marți la spitalul cu simptome caracteristice botulismului, respectiv pupile areactive, disfonie, tulburări echilibru, parastezii, iar apoi a fost internată.

„Data de debut a bolii este 16 octombrie, la scurt timp după ce pacienta a consumat o salată cu pește din conservă. În 17 octombrie simptomele s-au accentuat iar în data de 18 octombrie pacienta a decis să se prezinte la spital”, a transmis DSP Alba.

În jurul prânzului, femeia va fi dusă la Spitalul Oradea pentru administrarea serului de antitoxină botulinică și îngrijiri medicale.

Botulismul este o intoxicaţie care apare ca urmare a unei toxine produse de un tip de bacterie numit Clostridium botulinum. Neurotoxina produsă de această bacterie este una dintre cele mai agresive toxine cunoscute. În absența unui tratament rapid, infecția duce la eliberarea unei cantități de toxine botulinice care provoacă paralizie, dificultăți severe de respirație și moarte.

Care sunt simptomele botulismului?

Simptomele toxiinfectiei alimentare cu C. botulinum sunt reprezentate de catre:

1) Perioada de debut instalata la 4-24 de ore de la eliberarea toxinei in organism este caracterizata de afectarea nervilor cranieni si se manifesta prin:

  • Tulburari de vedere: fotofobie (sensibilitate dureroasa la lumina), diplopie (vedere dubla), ptoza palpebrala (caderea pleoapei), nistagmus (miscari sacadate ale globilor oculari pe orizontala sau verticala);
  • Tulburari de vorbire: dizartrie, disfonie;
  • Tulburari de deglutitie (inghitire cu dificultate a hranei si lichidelor);

2) Perioada de stare apare la 1-6 saptamani de la eliberarea toxinei si se manifesta prin:

  • Accentuarea tulburarilor nervoase specifice fazei de debut;
  • Paralizii ale nervilor motori periferici: uscaciune bucala, constipatie, retentie de urina;
  • Tulburari ale activitatii musculare: mers nesigur, paralizie flasca simetrica, paralizie progresiva a diafragmei si muschilor respiratori accesori care duc la insuficienta respiratorie;
  • Somnolenta, hipercapnie (cresterea concentratiei de dioxid de carbon), cianoza datorate sindromului de insuficienta respiratorie acuta;
  • Stare pseudocomatoasa.

Botulismul reprezinta o urgenta medicala, tratamentul acestuia fiind instituit cat mai repede cu putinta prin adoptarea urmatoarelor masuri terapeutice:

  • Spalaturi gastrice in primele 24 de ore de la ingestia alimentului contaminat;
  • Administrare intravenoasa de acetil colina;
  • Reechilibrare hidro-electrolitica prelungita in prezenta tulburarilor de deglutitie;
  • Tratament etiologic urmareste administrarea de ser specific de tip pentru desensibilizare si preventia socului anafilactic.