mamaplus

O femeie se plânge că a fost nevoită să dea mită pentru a fi tratată de cancer la Institutului Oncologic. Reacția Ministrei Sănătății

-
//
30.10.2023

Ministerul Sănătății s-a autosesizat după ce a fost difuzat la un post TV cazul unei femei, care a fost nevoită să dea mită pentru a fi tratată de cancer la Institutului Oncologic.

mamaplus

Ministerul a demarat o anchetă pe acest caz, a anunțat Ala Nemerenco pe pagina sa de Facebook. În același timp, administrația Institutului Oncologic a sesizat CNA referitor la plățile percepute, notează realitatea.md.

„Cazul Ecaterinei nu e doar trist, dar și dureros. Și îmi dau bine seama că nu este singurul. Cred că ar fi fost mai ușor să desființăm Institutul Oncologic decât să inițiem tratamentul lui. Partea sănătoasă a medicilor m-a încurajat să sper că putem avea și noi un Centru oncologic ca peste hotare. O altă parte a acelui colectiv demult nu mai are dreptul moral să se apropie de vreun pacient. Mulți din aceștia au plecat deja, și vor pleca și cei care își continuă tabieturile neomenești. Astăzi le solicit deschis să plece de bună voie”, a scris Ala Nemerenco.

Totodată, ministra Sănătății a precizat că face un ultim apel, un apel public la comunitatea academică din institut profesori, academicieni, conferențiari, cercetători. 

„Dacă sunteți intelectuali adevărați ar fi normal să fi început curățirea din interior. Ar fi normal să nu acceptați ca instituția să fie blamată când are mulți medici buni profesioniști. Ar fi normal să vă pese de acest popor și viitorul lui. Sau sunteți toți parte a acestor obișnuințe, sau vă este mai confortabil rolul spectatorului pasiv din moment ce nu manifestați nicio atitudine referitor la tot ce se petrece acolo? 

În oncologie foarte frecvent se aplică metode radicale de terapie. Cancerul din Institutul de Oncologie va fi extirpat cu tot cu Institut dacă aceasta va rămâne unica metodă posibilă”, a mai precizat ministra Sănătății.