mamaplus

O femeie a rămas fără uter, ovare și trompe uterine. Un spital din capitală, obligat să-i achite 800 de mii de lei

-
//
03.08.2022

Caz de malpraxis la un spital din capitală. O femeie în vârstă de 32 de ani a rămas fără ovare, trompe uterine și uter, după ce o echipă de medici de la spitalul Sf Arhanghel Mihail a operat-o pentru a soluționa o presupusă ocluzie intestinală. Apoi, un ginecolog a luat decizia de unul singur ca pacientei să-i fie extirpate organele reproductive. Pacienta a spus în instanță că nu și-a dat acordul pentru intervenție, iar o expertiză medico-legală a arătat că intervenția de extirpare nu era necesară și că putea fi evitată.

Potrivit portalului sanatateinfo.md, care prezintă datele din Ancheta pe acest caz, incidentul a avut loc în anul 2014. Pacienta a fost transportată la spital cu ambulanța. La fața locului, medicii au decis să-i fie efectuată o laparotomie mediană. În timpul intervenției chirurgicale, a fost solicitată prezența unui medic ginecolog, care a luat decizia de unul singur ca ovarele, trompele uterine și uterul femeii să fie extirpate.

Tânăra femeie a rămas șocată când a aflat post-operator ce i s-a întâmplat. Ea spune că nimeni nu a informat-o referitor la ce urma să se întâmple, deși când a fost adusă la spital era lucidă, putea înțelege ce i se întâmplă și era în stare să-și exprime acordul sau să refuze o intervenție chirurgicală.

Ulterior, s-a aflat că femeia era diagnosticată cu endometrioză, însă în Republica Moldova medicii nu au protocoale naționale de care să se conducă în cazul acestei maladii. După intervenția chirurgicală, femeia a fost diagnosticată cu menopauza chirurgicală precoce și respectiv sterilitate. Astfel, până la sfârșitul vieții sale, femeia va fi nevoită să urmeze un tratament hormonal și nu va mai putea deveni mamă vreodată.

Instanța a mai stabilit că medicul ginecolog care a luat decizia respectivă nu mai făcuse o intervenție de anexectomie până atunci. În anul 2018, medicul a fost condamnat la 1 an închisoare, cu executare în penitenciar de tip deschis.

Prima instanță a stabilit că pacienta va primi despăgubiri morale în sumă de 800.000 de lei, iar cele materiale nu vor depăși 15.000 de lei.