mamaplus

O femeie a născut tripleți, deși are un singur ovar. Reacția mamei i-a făcut pe medici să plângă

-
//
18.06.2020

La Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, la data de 16 iunie curent, o femeie a născut tripleți. Tânăra mămică, în vârstă de 28 de ani, este la a doua sarcină, acasă mai având un băiețel de 3 ani. Medicii spun că este un miracol faptul că femeia a reușit să obțină o sarcină multiplă, deși are un singur ovar și nu are niciun membru al familiei care să fi avut tripleți sau gemeni.

Reacția tinerei mamei i-a făcut pe medici să plângă atunci când i-a strâns în brațe pe cei 3 băieți. Pentru că s-au născut la 36 de săptămâni, mai devreme decât termenul normal, 39 de săptămâni, tripleții sunt internați la Secția de neonatologie, urmând ca imediat ce vor lua în greutate, să poată pleca acasă.

Medicul obstetrician Gabriela Simionescu, care a urmărit evoluția tinerei pe perioada sarcinii și care a asistat la operația de cezariană, spună că o sarcină trigemelară este un caz extrem de rar la unitatea medicală, cea mai mare maternitate din România.

Tânăra mamă care are un singur ovar a reușit să nască tripleți fără să aibă vreo complicație în timpul sarcinii și nici în timpul operației de cezariană. 

„Copiii s-au născut bine, primind note între 9 și 10. Aceștia au cântărit la naștere 2.050 de grame, 2.130 și 2.290. Pe perioada sarcinii, mama nu s-a plâns nicio secundă. Ceea ce ne-a mirat pe noi, specialiștii, a fost faptul că, deși femeia avea extirpat un ovar de la vârsta de 18 ani, a reușit să obțină o sarcină multiplă cu tripleți, iar concepția a fost spontană. Cazurile de acest gen sunt extrem de rare. O sarcină cu tripleți are incidența la noi, la maternitate, de 3 la 10.000 de cazuri pentru femeile sănătoase, iar la cazurile asemănătoare cu al ei, incidența este și mai rară”, spune dr. Gabriela Simionescu.

Medicii i-au propus să renunțe la embrion, dar tânăra a refuzat și a ales să devină mamă de tripleți.

„Pacienta s-a prezentat la ecografie la 7 săptămâni. A venit singură și mi-a spus că mai are acasă un băiețel. În urma ecografiei, a aflat că va avea tripleți. S-a emoționat extrem de tare și a așteptat să-și anunțe personal soțul. La sarcinile multiple, se propune o embrioreducție, însă ea nu a luat nicio secundă în calcul acest aspect, considerând că divinitatea a ales ca ea să fie mama celor 3 bebeluși. Până la 15 săptămâni, pacienta s-a prezentat la locul de muncă, a fost activă și nu a întâmpinat dificultăți din cauza sarcinii multiple”, adaugă medicul.