mamaplus

O femeie cu dureri după o cezariană a descoperit după 18 luni că medicii au uitat în ea un instrument de mărimea unei farfurii

-
//
05.09.2023

O femeie din Noua Zeelandă care a suferit dureri crunte timp de un an și jumătate, în urma unei cezariene, a descoperit că avea în abdomen un instrument chirurgical de mărimea unei farfurii. Medicii au uitat în abdomenul femeii un retractorul Alexis, atunci când a născut prin cezariană la un spital din Auckland, în 2020, scrie digi24.ro.

mamaplus

După prima cercetare a cazului, autoritățile sanitare au stabilit că în acest caz nu a fost vorba de neglijență, însă după o a doua anchetă s-a ajuns la o altă concluzie, aceea că medicii nu și-au făcut bine datoria, potrivit The Guardian. Potrivit raportului, femeia a fost programată la operația de cezariană pentru că avusese o sarcină cu probleme, iar o naștere naturală ar fi implicat riscuri.

„Un retractor Alexis, un dispozitiv folosit în timpul unei intervenții chirurgicale, a fost lăsat în abdomen după cezariană. Din această cauză, femeia a suferit dureri abdominale cronice până când dispozitivul a fost descoperit la o tomografie abdominală”, se spune în raportul de după a doua investigație.

Retractorul foarte mare, „de dimensiunea unei farfurii”, nu a fost detectat la radiografie, iar femeia a fost nevoită să facă teste suplimentare. În cele din urmă, dispozitivul medical a fost scos din abdomenul femeii în 2021, la 18 luni după operația de cezariană și după ce femeia a fost de mai multe ori la medic. În acest interval, femeia a ajuns și la Urgențe, din cauza durerilor atroce pe care le avea. La operația de cezariană din 2020 au asistat în total patru medici și 11 asistente. La finalul procedurii au fost inventariate toate instrumentele chirurgicale, însă retractorul nu a intrat în inventar pentru că „acesta nu intră complet în rană, jumătate rămânând în afara pacientului și astfel nu există riscul să fie uitat”, a spus un membru al comisiei.

În urma acestui caz, autoritățile sanitare au recomandat ca procedurile pentru intervențiile chirurgicale să fie modificate, în așa fel încât să fie mai clare. Într-o declarație, doctorul Mike Shepherd, directorul medical al direcției de sănătate, și-a cerut scuze pentru eroare.

„În numele serviciului nostru de sănătate, aș dori să spun cât de rău ne pare pentru ceea ce s-a întâmplat cu pacienta. De asemenea, ne dăm seama de impactul pe care acest incident l-a avut asupra ei și asupra familiei”. Medicul a mai spus că din motive etice și de confidențialitate nu pot fi oferite detalii despre pacientă, dar a spus că aceasta este într-o stare bună de sănătate acum. De asemenea, în urma acestui incident au fost revizuite o serie de proceduri în spitale.