mamaplus

O femeie a adus pe lume un copil, asistată prin telefon. Echipajele nu au putut ajunge la ea din cauza nămeților

-
//
06.04.2023

Iarna s-a dezlănțuit în Moldova cu un cod roșu de viscol în județele Iași, Botoșani, Suceava și Neamț. 

mamaplus

Oamenii au fost alertați prin sistemul RO-Alert să nu plece la drum. Ministerul de Interne a anunțat, miercuri seară, că închide circulația în zonă, transmite protv.ro.

Peste 2 000 de persoane au fost scoase din nămeți, unele abia astăzi, iar autoritățile au făcut tot ce le-a stat în putință ca să ajungă la cei care aveau nevoie urgentă de medic.

Furtuna de zăpadă a lovit cel mai rău în județele Iași și Botoșani. Șoferii surprinși în mijlocul urgiei și-au abandonat mașinile și au căutat adăpost. Alții au cerut ajutor să fie scoși. La intervenții a ajutat inclusiv Armata.

Vântul a bătut cu până la 85 de kilometri pe oră și a viscolit zăpada. Salvatorii au fost nevoiți să intervină în condiții de vizibilitate zero. Singurele care au răzbit au fost utilajele cu șenile.

Mai mulți pacienți aveau nevoie să fie duși la dializă, altfel riscau să-și piardă viața. O pacientă de 53 de ani din Botoșani a fost dusă la dializă cu utilajul cu șenile, după o misiune ce a durat peste 10 ore.

Alt pacient din Iași – dependent de oxigen – a cerut și el ajutorul.

Un pacient din Vaslui, de 28 de ani, la care nu a putut ajunge ambulanța, a fost dus cu tractorul primăriei până la echipaj.

O mamă a născut asistată prin telefon

O gravidă a adus pe lume o fetiță sănătoasă, acasă, ajutată de o moașă de ocazie și asistată prin videocall de un asistent de la ambulanță.

Asistentul a îndrumat pas cu pas moașa de ocazie cum să taie cordonul ombilical.

Reporter: La cât a început travaliul?

Cristina Epuraș, mama fetiței: „Pe la 19:30”.

Reporter: Și la cât ați sunat la 112?

Cristina Epuraș, mama fetiței: „La 23 fără un sfert”.

Reporter: Domnul asistent dădea recomandări?

Cristina Epuraș, mama fetiței: „Mătușa mea făcea serviciul cum spunea”.

Relu Chiriac, asistent SAJ Botoșani: „Totul s-a desfășurat sub niște emoții foarte puternice. Pentru noi, minutele contau. Nu știam cine e la capătul celălalt, cât poate să facă, dar din aproape în aproape a reușit această minune”.