mamaplus

O familie cu șase copii a primit în dar o casă de la Episcopul de Soroca

-
//
10.01.2022

În ajunul Crăciunului, Episcopul de Soroca, PS Ioan Moșneguțu, a oferit în dar o casă familiei Stratulat. Noua locuință a Mariei și a lui Andrei se află în satul Ocolina, din raionul Soroca. Familia lor este numeroasă, părinții educă și cresc șase fetițe. Cea mai mare are vârsta de 13 ani și cea mai mică abia patru luni, scrie Observatorul de Nord.

Până în prezent tânăra familie niciodată nu a avut propriul culcuș. Locuința lor era chiria la care stăteau cu teamă că nu o să le ajungă bani să o achite, sau că va trebui cândva să o părăsească.

„Sunt foarte mulțumit de acest cadou primit de sărbătorile de iarnă. La gazdă ne era foarte greu, trebuia să achităm în fiecare lună câte 1 500 lei, mai ales că unica sursă de venit este salariul meu. Acum ne este mult mai ușor”, spune tatăl copiilor.

Mama este și mai fericită. Dacă înainte nu putea să-și ducă copii la grădiniță, acuma o va putea face. 

„Deseori primeam întrebarea, mamă când o să merg și eu la grădiniță cu toți copiii? Era foarte dureros să le spun că nu se permite, căci era necesar să fim avem viză de reședință ca să se permită frecventarea grădiniței. Deja nu va mai fi o problemă grădinița și nici școala, le vom transfera pe toate în sat, o să le fie aproape de casă”, vorbește mama copiilor Maria.

Episcopul Ioan a aflat de familia Stratulat încă înainte să se nască ultima fetiță Corina. El, împreună cu creștinii și cu sprijinul parohiei ortodoxe „Sfânta Xenia din Petersburg”, din orașul Faro, Portugalia, al cărei paroh este protoiereul Ioan Gherbovețchi, au procurat locuința.

Catedrala Episcopală cu hramul Adormirea Maicii Domnului Soroca în ajun de sărbătoare a adus familiei și alimente, pentru a se putea bucura și ei din plin de sfântul Crăciun. Ei nu au avut parte nici de ajutor social până în prezent. Neavând viza de reședință nu au putut pretinde la un sprijin bănesc din partea statului. Acum, deja fiind cu propriul acoperiș, vor merge cu o cerere pentru a putea beneficia și ei de un minim ajutor.

„Am mers o dată la Asistența Socială, dar nu ne-au putut ajuta cu nimic, chiar dacă suntem familie numeroasă. Era nevoie să fim undeva domiciliați, ca să primim ajutor sau să mergem la grădiniță”, zice Maria.

Acum familia Stratulat se poate bucura din plin de propria lor casă cu teren aferent cu suprafața de 40 ari în satul Ocolina din raionul Soroca.