mamaplus

O educatoare din Telenești a depus cererea de demisie după ce a scris un comentariu scandalos pe Facebook

-
//
15.04.2022

Tatiana Cușnir, educatoarea din orașul Telenești care a luat în derâdere un caz de viol din Ucraina și-a depus cererea de demisie din funcție. Acest lucru a fost confirmat pentru portalul Stopfals.md de șefa Direcției Educație (DE) Telenești, Alina Pascaru. După mediatizarea cazului scandalos, a fost creat un grup de lucru pentru investigarea acestui caz. 

Potrivit sursei, educatoarea le-ar fi explicat membrilor grupului că i-ar fi fost spart contul de Facebook, cu toate că anterior, în discuția cu reportera Stopfals.md, Tatiana Cușnir a confirmat că mesajul îi aparține, doar că publicul l-a interpretat eronat.

Cazul dat a ajuns în gura presei după ce educatoarea grădiniței de copii „Guguță” din oraș a lăudat pe Facebook „performanța” soldaților ruși care, potrivit presei ucrainene, timp de 13 ore ar fi violat o femeie. După ce informațiile au apărut în spațiul public, iar mai multe instituții media au mediatizat istoria femeii, educatoarea nu a ezitat să își exprime opinia. Potrivit StopFals, după ce materialul cu mărturiile femeii a fost distribuit de către un post de televiziune, educatoarea, Tatiana Cușnir a comentat că soldații „sunt super de au putut 13 ore, chiar și pe rând”, cu toate că este vorba de un viol. 

La comentariul său au reacționat zeci de internauți care au fost șocați și au acuzat-o de cruzime și lipsă de empatie.

Potrivit portalului, educatoarea este o promotoare a informațiilor și video-urilor de natură propagandistică. Întrebată de reportera portalului Stopfals.md cum a putut scrie un astfel de comentariu în contextul unui viol comis cu atâta cruzime, educatoarea se justifică și spune că oamenii nu i-au înțeles corect mesajul, că de fapt ea nu a aprobat violul, ci... „virilitatea” soldaților.

„Eu când am comentat, alta am avut în vedere. Cineva a tălmăcit așa”, spune educatoarea, precizând că sursa ei de informare despre războiul din Ucraina este Facebook-ul.

Primarul orașului Telenești, Vadim Lelic, regretă cele întâmplate și îi pare rău că un pedagog poate avea un astfel de comportament pe rețelele sociale. Chiar dacă acest comentariu ar avea o tentă sexuală, violul nu poate fi justificat în niciun fel, mai ales în cazul unui război, spune primarul și promite că acest caz va fi investigat la nivel local, deoarece grădinița de copii este administrată de primărie.

Întrebată ce părere are despre postările făcute de educatoare, directoarea interimară a grădiniței de copii „Guguță”  din Telenești, Vera Arnaut, a declarat că nu le-a văzut și că nu se poate expune pe marginea acestui caz, deoarece... la moment ea doar o înlocuiește temporar pe directoarea instituției.

Potrivit sursei, deputatul PAS, Radu Marian, a solicitat administrației publice locale și conducerii grădiniței să documenteze cazul.