mamaplus

O dădacă a umilit un copil, după ce nu i-a dat voie să meargă la baie. Perciun: Absolut șocant. Nici nu pot comenta

-
//
11.12.2023

Săptămânal, la Ministerul Educației și Cercetării (MEC) sunt semnalate câteva cazuri de violență din școli și grădinețe. Spre exemplu, săptămâna curentă, pe lângă cazul în care o dirigintă de la un liceu din capitală își insultă elevii, s-au întâmplat două cazuri condamnabile în grădinițe. Deși ministrul Dan Perciun vede un progres privind toleranța zero față de așa situații, nu exclude să examineze ideea unui „registru al răufăcătorilor” din sistemul educațional, astfel încât persoanele sancționate o dată, să nu poată reveni.

mamaplus

„Ministerul nu este fondatorul instituțiilor de învățământ. Și atunci noi avem posibilitatea să intervenim în sensul de a discuta cu un director, de a-i comunica o sugestie privind modul în care ar trebui să acționeze, dar într-un final direcțiile de învățământ, consiliile raionale, consiliile municipale sunt cele care aplică sancțiuni disciplinare. Dacă cazul se califică pentru o sancțiune contravențională sau o sancțiune penală sesizăm organele vizate, dar noi nefiind angajatori, nemijlocit, a directorilor, nemaivorbind de cadrele didactice, nu putem da afară”, a explicat Dan Perciun la „Internetu’ Grăiește”.

Potrivit ministrului, echipa s-a sesizat referitor la cazul de la grădinița din Butești, raionul Glodeni, unde o educatoare a tuns bretonul unei fetițe, a investigat și încă urmează să stabilească dacă cele invocate se confirmă. „Vom avea o poziție finală, pentru că informațiile sunt contradictorii fie la propria inițiativă, fie la cererea unei rude. Le vom clarifica”.

„Avem un caz mult mai grav, într-o grădiniță din Băcioi. După mine, absolut șocant, cu o dădacă care nu i-a permis unui copil să meargă la baie. Copilul s-a culcat, a făcut pe el. Dădaca cu îmbrăcămintea murdară, l-a lovit. E un caz… nici nu-l pot comenta. Acolo este clar că trebuie să plece și eu sper să nu se mai regăsească vreodată în învățământ”.

„Putem să examinăm ideea „registrului răufăcătorilor” și să avem de principiu o monitorizare, înainte era cartea de muncă. În unele cazuri trebuie să ne gândim cu certitudine ce trebuie să facem ca să nu mai revină persoana în sistem”, a conchis ministrul, potrivit realitatea.md.