mamaplus

O copilă din Chișinău a fost violată de trei tineri. Ce sentință au primit inculpații

-
//
27.01.2022

Procuratura Generală a Republicii Moldova (informează că, prin sentința Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani din 17 ianuarie 2022, trei tineri au fost condamnați pentru săvârşirea infracţiunilor de viol, săvârșit cu bună-ştiință asupra unei minore.

Potrivit circumstanțelor cazului examinat, cei trei inculpați au fost învinuiți că, în ianuarie 2016, în urma unei înțelegeri prealabile între ei, precum şi cu o altă persoană, cauza penală în privința căreia a fost disjunsă într-o procedură separată, aflându-se în mun. Chişinău, cunoscând că victima este minoră, având la acel moment vârsta de 16 ani, prin constrângere fizică manifestată prin lovituri, imobilizând-o pe partea vătămată minoră, după ce, profitând de imposibilitatea ultimei de a se apăra şi de a-şi exprima voința, contrar voinței, au întreținut cu aceasta rapoarte sexuale forțate, cauzându-i acesteia suferințe fizice şi psihice..

Prin urmare, conform sentinței judecătoreşti, cei trei inculpați au fost recunoscuți vinovați de săvârşirea infracțiunilor incriminate, fiind condamnați pentru concurs de infracțiuni prin cumul parțial al pedepselor aplicate.

Doi dintre inculpați au fost condamnați la câte 5 ani şi 6 luni închisoare, cu executarea pedepsei într-un penitenciar de tip semiînchis, iar ce de-al treilea inculpat a fost condamnat la 6 ani închisoare, cu executarea pedepsei într-un penitenciar de tip semiînchis.

Potrivit responsabililor, judecata s-a realizat conform unei proceduri simplificate, pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală (art.364/1 din Codul de procedură penală), ținând cont de faptul că inculpații şi-au recunoscut vinovăția în săvârșirea faptelor indicate în rechizitoriu şi au solicitat ca judecata să se facă pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală.

În aceste condiții, conform normelor legale, aceştia au beneficiat de o reducere cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei cu închisoare. Mai mult ca atât, ținând cont de faptul că, doi dintre inculpați aveau vârsta de 18 ani, dar nu au atins vârsta de 21 de ani, în condițiile prevăzute de art. 70 alin.(3/1) din Codul penal, maximul pedepsei a fost redus la fel cu o treime.

Conform aceleiași note informative emise de PG, doi dintre inculpați anterior au mai fost condamnați pentru alte fapte penale săvârşite şi instanța de judecată prin sentința din 17 ianuarie 2022, le-a cumulat parțial pedepsele aplicate, stabilindu-le o pedeapsă definitivă de 10 ani şi 6 luni închisoare, cu executarea ei într-un penitenciar de tip semiînchis şi respectiv 7 ani şi 4 luni închisoare, cu executarea ei într-un penitenciar de tip semiînchis.

Tot prin aceeaşi sentință, s-a dispus încasarea în mod solidar de la cei trei inculpați în beneficiul părții vătămate a unei compensații băneşti pentru prejudiciul moral cauzat în mărime de 30 000 lei.

Sentința este cu drept de apel în Curtea de Apel Chişinău în termen de 15 zile prin intermediul Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani.