mamaplus

O copilă care s-a înecat cu un jeleu se află în comă profundă

-
//
27.04.2023

O elevă care s-a înecat cu un jeleu în sala de clasă este în comă profundă și respirația ei este susținută prin ventilație mecanică, a declarat dr. Daniela Dreghiciu de la Spitalul de Copii Cluj-Napoca, România.

 

mamaplus

Potrivit sursei citate, în școală nu există cabinet medical, un învățător care a încercat să o salveze nu a reușit, primul echipaj care fost trimis în ajutor nu avea medic și abia când a a ajuns a doua salvare a fost scos jeleul, transmite realitatea.net.

Medicul dr. Corina Dumitru de la Ambulanța Gherla a declarat pentru Gherla Info că jeleul era destul de mare. „Era blocat la intrarea în trahee, practic s-a lipit de aceasta. Doar cu laringoscopul putea fi vizualizat. Era un jeleu alb cu verde, cu aroma de măr. Sunt jeleuri destul de mari, aflate în comerț prin supermarketuri, sunt foarte periculoase. Din păcate, a fost nevoie de timp ca noi să ajungem la Geaca, timp prețios în care creierul fețiței a fost lipsit de oxigen. De aceea încurajăm pe toată lumea să-și însușească măsurile de prim ajutor. Manevra Heimlich, executată corect, ar fi putut fi salvatoare. Găsiți informații pe internet. Vă stăm și noi la dispoziție. A devenit un obicei să ținem cursuri de prim ajutor în școli, dar putem extinde astfel de activități și în alte instituții”.

Eleva din Geaca, județul Cluj, a fost transportată de urgență la UPU – Spitalul de Copii din Cluj-Napoca după ce s-a înecat cu un jeleu în sala de clasă, a relatat Monitorul de Cluj.

Potrivit sursei citate, eleva era inconștientă la momentul sosirii echipajului SMURD. După ce i-au fost aplicate manevrele de resuscitare și primul ajutor, semnalele vitale i-au revenit, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj.

„Echipajul SMURD din cadrul Punctului de Lucru Mociu a fost solicitat în cursul zilei de astăzi pentru a interveni în cazul unei eleve de 14 ani care s-a înecat cu un jeleu la Școala Gimnazială Geaca. Apelul de urgență a venit în jurul orei 11.00, în urma căruia au fost dislocate pentru acordarea primului ajutor calificat și a asistenței medicale de urgență echipajul SMURD din cadrul Punctului de Lucru Mociu, un echipaj SAJ din cadrul Spitalului Municipal Gherla și elicopterul SMURD din Punctul Aeromedical Jibou.

În momentul sosirii la fața locului salvatorii au găsit eleva întinsă pe bancă în stare de inconștiență. Acesteia îi erau aplicate manevrele de resuscitare de bază de către medicul de familie din cabinetul medical din sat și asistenta medicală din cadrul Școlii Gimnaziale.

Echipajele medicale SMURD și SAJ au acționat cu echipamentele speciale pentru a asigura eliberarea căilor aeriene și aplicarea manevrelor de resuscitare. În scurt timp semnalele vitale au revenit, iar victima a fost preluată de către echipajul elicopterului SMURD și transportată la UPU Copii”, a transmis ISU Cluj.