mamaplus

O adolescentă a ajuns la spital cu ruptură de esofag, după ce a vrut să bea must

-
//
19.10.2021

O adolescentă de 17 ani a ajuns la spital cu ruptură de esofag, după ce a vrut să bea must. Se pare că din cauza presiunii create în urma fermentării, când fata a desfăcut dopul sticlei cu must, lichidul a ieşit cu o presiune foarte mare, iar jetul i-a provocat leziuni la nivelul gâtului. Fata a fost dusă de urgență la spital, iar medicii au decis transferul său la Spitalul de Copii ”Sf. Maria” din Iași. Cazul a avut loc într-o localitate din județul Botoșani, România.

"Pacienta a suferit o ruptură de esofag, cu pneumomediastin. A fost stabilizată, ulterior fiind transportată la Iaşi, sub supraveghere medicală, pentru tratament într-o clinică de specialitate.", a precizat medicul Eduard Gurău, de la Serviciul Județean de Ambulanță Botoşani.

Pneumomediastinul reprezintă o infiltrație de aer în țesuturile mediastinului ca urmare a unei rupturi a alveolelor pulmonare. Un pneumomediastin se manifestă printr-o durere toracică centrală și jenă respiratorie, precum și printr-un emfizem subcutanat la baza gâtului (trecerea aerului în țesuturile subcutanate), dând o senzație de trosnet la palpare. Tratamentul trebuie să fie întreprins de urgență și vizează tratarea simptomelor bolii (asistare respiratorie), uneori reparația chirurgicală a leziunilor.