mamaplus

Numărul copiilor abandonaţi a scăzut cu 80% față de anul trecut, în municipiul Chişinău

-
//
30.01.2023

Numărul copiilor abandonaţi a scăzut, anul trecut faţă de 2021, cu 80 la sută, în municipiul Chişinău, şi cu 50 de procente pe ţară.

mamaplus

Autorităţile Republicii Moldova pun succesul pe seama politicilor de susţinere a mamelor aflate în dificultate, dar şi a activităţii centrelor maternale, transmite tvrmoldova.md

Medeea este una dintre beneficiarele Centrului maternal "În braţele mamei". Are un băieţel de doi ani, iar de curand a aflat ca va deveni mamă pentru a doua oară.

MEDEEA, beneficiară Centrul Maternal "În Brațele Mamei": „Am ajuns aici printr-o cunoscută. I-am povestit istoria şi ce s-a întâmplat şi m-a redirtecţionat aici. Mi-a zis încearcă pentru că este un centrul destul de ok, acolo sunt oameni care te vor ajuta să treci peste această etapă şi aşa am ajuns aici”.

Tânăra recunoaşte că, din cauza dificultăţilor, a vrut să renunţe la copii. Acum se bucură că a luat decizia corectă.

Medeea: „Eu cred că pentru o mamă copilul o reprezintă. Adică trăim dar nu avem pentru ce şi atunci evident că atunci când apare un copil în viaţa noastră te schimbă. Au fost de la început gânduri să fac avort, să nu mai nasc, dar după m-am luat în mâini şi am zis că dacă nu m-am putut proteja trebuie să fiu asumată”.

Managerul Centrului maternal, Tatiana Negru, ne-a spus că asistenţii sociali lucrează cu fiecare mamă în parte, în funcţie de problemele şi traumele acesteea.

TATIANA NEGRU manager Centrul maternal "În Brațele Mamei": „E acea perioadă în care ele pot să-şi revizuie planurile e viaţă, pot să lucreze asupra lor şi asupra traumelor cu psihologul Centrului. Încercăm să acţionăm mai amplu cine ar putea să acorde acel ajutor pentru a ajuta cazurile”.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei municipale pentru Protecţia copilului, anul trecut, în Chişinău au fost abandonaţi doi copii cu vârste de până la un an. Motivele din spatele acestor decizii sunt multe, spun autorităţile.

ANNA BEZOBRAZOVA şef, Secţia prevenirea separării de familie, DGPDC: „Sunt mai multe cauze a abandonului copilului şi vulnerabilitatea financiară şi depresia postnatală şi situaţia unui părinte singur care se confruntă cu situaţia acutală şi trebuie să ia decizii în folosul copilului şi se gândeşte la viitorul acestuia. Pot fi şi cauze de educaţia sexuală necorsespunzăoare, ne confruntăm şi cu astfel de cazuri”.

Dezvoltarea unor programe informative pentru prevenirea abandonului la nivel de stat sau instituţional ar putea ajuta multe mame să-şi revizuiască decizia înainte de a renunţa la copii.

ZINAIDA GRIBINCEA psiholog: „Sunt cazuri în care de exemplu mama suferă de o depresie postatală, de o psihoză generată de perioada sarcinii şi atunci e nevoie de a fi ajutată pentru a lua deciziile corecte. În ceea ce-l priveşte pe copilul care este abandonat, acesta rămâne cu o mulţime de sechele emoţionale. Poate fi un copil care va primi atenţie în instituţiile de plasament unde este încadrat însă nu va primi posibilitatea de a beneficia de acea educaţie şi de acele achiziţii pe care le acumuzlează un copil care se educă în familie”.

Potrivit datelor statistice, în ultimii doi ani, în Republica Moldova au fost abandonaţi peste 50 de copii, dintre care 10 în maternităţi. Din totalul minorilor abandonaţi, 14 au fost reintegraţi în familii.