Anul trecut, numărul cazurilor de suicid în rândul minorilor a crescut în comparaţie cu anul 2022. Este o dramă socială cu implicații multiple, dar fenomenul poate fi prevenit dacă societatea va comunica mai mult.
Autorităţile din Republica Moldova își propun să dezvolte un plan naţional privind sănătatea mintală, transmite tvrmoldova.md.
Potrivit Inspectoratului Naţional pentru Securitate Publică, de la începutul acestui an, au fost înregistrate trei cazuri de suicid în rândul minorilor. Potrivit specialiştilor, schimbările de comportament, izolarea de comunitate sau gândurile depresive sunt printre principalele schimbări la care ar trebui să fim atenți la adolescenţi.
Liuba Ceban, fondator, Linia Verde pentru Prevenirea Suicidului: „În primul rând copii pot spune: "Nu mai pot", "Nu mai vreau să trăiesc", "Mai bine nu mă năşteam", "Sunt o povară pentru toţi şi pentru părinţi ar fi mai bine să nu exist". Aceste fraze denotă o stare emoţională cu durere. Este important ca noi să atragem atenţia la aceste lucruri şi să invităm adolescentul la o discuţie sinceră şi de suflet în care el să ne povestească ce se întâmplă”.
Deputata Liliana Grosu susţine că problema nu constă în cadrul legal, ci în competenţele pe care ar trebui să le aibă părinţii, profesorii şi specialiştii în domeniul protecţiei sociale. Ministerul Educaţiei vrea să implementeze un plan naţional privind sănătatea mintală.
Liliana Grosu, vicepreşedinte, Comisia parlamentară Protecţie Socială, Sănătate şi Familie: „Sucidul este o consecinţă a unor situaţii grave de violenţă în care se află copii. Avem nevoie de un efort mai consolidat, mai insistent pentru a dezvolta la adulţii din preajma copiilor, care interacţionează cu copii competenţele necesare pentru a implementa acest cadru legal. Şi avem două categorii mari de adulţi este vorba de profesioniştii din sistemul deprotecţie şi de părinţi”.
Dan Perciun, ministrul Educaţie şi Cercetării: „Căutăm soluţii prin care să putem să instruim profesorii, în primul rând să identifice semnele iniţiale ale copiilor care sunt într-o situaţie dificilă din punct de vedere al sănătăţii mintale şi nu în ultimul rând contează şi disponibilitatea suporului psihologic, dar şi instruirea părinţilor ca la fel să poată să intervină la timp”.
Persoanele cu probleme emoţionale sau care au gânduri suicidare sunt îndemnate să apeleze la Linia Verde Antisuicid. În Republica Moldova a fost creată și o platformă specială pentru persoanele care vor să-şi împărtăşească sterile emoționale. Linia verde antisuicid 0608 06 623 Email: ajutor@pentruviata.md
Liuba Ceban, fondator, Linia Verde pentru Prevenirea Suicidului: „Noi seara câteva zile pe săptămână vorbim cu oamenii, live prin chat, dar în marea majoritate a situaţiilor primim foarte multe mesaje prin email şi comunicăm cu oamenii prin email. Deci la orice oră a zilei sau a nopţii persoana poate veni pe site şi să lase un mesaj şi neapărat va primi un răspuns”.
În Republica Moldova sunt 40 de centre comunitare de Sănătate Mintală care oferă asistență psihiatrică, psihologică și îngrijiri de sănătate mintală pentru aproape 200 de mii de persoane.