Cazurile de rujeolă s-au intensificat în ultima perioadă. Cele mai multe au fost confirmate în Chişinău şi în raioanele Drochia şi Ocnița.
Numai săptămâna trecută, în Capitală, maladia a fost depistată la cinci persoane. În total, de la începutul anului, în țară au fost înregistrate 83 de îmbolnăviri cu rujeolă, dintre care 23 au fost cazuri de infecție contractată în afara țării.
Deşi situația pare să fie ținută sub control, în comparație cu anul trecut când a fost declarat cod portocaliu de rujeolă, medicii le recomandă părinților să îşi vaccineze copiii pentru a preveni complicațiile.
„În cazul nevaccinării, copilul o să facă forme tipice, forme grave sau extrem de grave care poate să ducă la complicații ca pneumonie, meningită, encefalite. Patologia dată este foarte gravă în sarcină, poate să ducă la dezvoltarea malformațiilor la făt”, a menționat Valeria Roibu, medic imunolog.
Specialiştii spun că în cazul adulților boala poate avea urmări grave.
În Republica Moldova, imunizarea contra acestei maladii se face la vârsta de un an şi se repetă la 6-7, dar şi la 14-15 ani. Părinții au păreri împărțite în privința acestui vaccin.
Anul trecut, codul portocaliu de rujeolă a fost declarat în luna august, după ce un focar a izbucnit într-o tabără din Ungheni. În total, în 2018, au fost înregistrate 312 cazuri de îmbolnăviri.