Poliția Republicii Moldova reamintește cetățenilor că scaunul auto pentru copii este obligatoriu, iar conducătorii auto care nu vor ține cont de Regulamentul Circulației Rutiere, riscă să fie amendați.
„Solicităm părinților ca în timpul deplasării cu mașina să nu practice ținutul în brațe a copiilor sau transportarea acestora pe banchetă fără scaunul auto. Acest lucru este nu doar ilegal, ci și extrem de periculos, în cazul unui incident sau accident în trafic. Amintim că obligativitatea prevederii se aplică chiar din momentul când luați nou-născutul de la maternitate”, este mesajul emis de IGP, potrivit realitatea.md.
Potrivit Legii, șoferii care transportă copii de până la 12 ani, fără scaune auto, pot primi amenzi de la 600 până la 1200 lei și două puncte de penalizare.
Iată la ce trebuie să atragă atenție moldovenii care au nevoie să cumpere un scaun auto:
- Grupa 0 și 0+ („scoicile” sau coșulețele). Aceste scaune auto sunt dedicate nou-născuților sau bebelușilor cu greutatea care variază între 0 – 13 kg. Acest tip este recomandat în primele luni de viață, protejând mai bine coloana vertebrală a micuților. Se poziționează cu spatele spre direcția de mers. Se recomandă pâna la 2 ani, până când se formează bine coloana vertebrală și controlează bine capul.
- Grupa 1 – concepute pentru copiii cu greutatea între 9 – 18 kg. Acest tip de scaune au centuri proprii de siguranță integrate, ceea ce sporește gradul de protecție al copilului în cazul unui impact. Scaunul se poziționează cu fața spre direcția de mers.
- Grupa 2 (scaun booster cu spătar) – recomandate copiilor cu greutatea 15 – 36 de kg. Nu au centuri integrate. Pentru fixarea copilului se folosește centura de siguranță a mașinii, care se fixează peste scaun și copil.
- Grupa 3 (scaun booster fără spătar, pernă de înălțare) – recomandate copiilor cu greutatea între 25-36 kg. Nu au centuri integrate și spătar. Se utilizează centura de siguranță a mașinii, care se fixează peste scaun și copil.