mamaplus

Noi modificări în acordarea indemnizației de îngrijire a copilului

-
//
07.05.2019

De la 1 iunie, părinții care vor decide să muncească cu program deplin, vor putea să beneficieze și de indemnizația pentru îngrijire a copilului.

mamaplus

Mai multe modificări legislative efectuate la Legea privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale vor intra în vigoare în data de 1 iunie.

Prin urmare, părinții care au ieșit în concediu pentru îngrijirea copilului, dar au decis ulterior să revină la muncă cu program deplin, vor putea beneficia de salariu și de indemnizația lunară pentru creșterea copilului până la trei ani.

Plata indemnizației se va păstra dacă beneficiarul:

 • se angajează;
   
 • își reia activitatea de muncă;
   
 • se eliberează înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului.

Totodată, din anul 2020 dreptul la indemnizația lunară pentru creșterea copilului va fi realizat opțional, conform unuia dintre cele două moduri propuse de autorități, și anume:

 • din data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și până în data împlinirii vârstei de trei ani a acestuia, cu menținerea schemei actuale de acordare și plată a indemnizației de creștere a copilului - în cuantum de 30% din baza de calcul stabilită pentru fiecare an;
   
 • din data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și până în data împlinirii vârstei de doi ani a acestuia - în cuantum de 60% pentru primul an și în cuantum de 30% pentru al doilea an. La alegerea acestei opțiuni, pentru perioada după împlinirea vârstei de doi ani, indemnizația lunară pentru creșterea copilului nu se va acorda.

Sursa: noi.md