mamaplus

Născuți de Ziua Independenței: Câți micuți au venit pe lume în Capitală

-
//
28.08.2023

S-au născut de Ziua Independenței. Mai mulți bebeluși au venit pe lume în Capitală, chiar după miezul nopții, într-o zi importantă pentru țară. Astfel, în primele ore ale acestei zile, la Institutul Mamei și Copilului s-au născut trei copii, iar la Spitalul Clinic Municipal Nr.1 - cinci micuți. Potrivit medicilor, atât mămicile cât și copiii se simt bine.

mamaplus

Marcela Onufrii a născut un băiețel cu o greutate de două kilograme și opt sute de grame. Femeia spune că de acum încolo ziua de 27 august va fi o sărbătoare dublă în familie și speră ca fiul ei să aibă un viitor frumos, transmite Moldova 1.

„A fost un copil foarte mult așteptat și s-a născut undeva cu 2-3 săptămâni înainte de termen, cred că așa a dorit Dumnezeu să fie, de Ziua Independenței. Cred că va fi mai curajos, mai sigur pe sine”, spune mama copilului.

Imediat cum a aflat de nașterea feciorului, tatăl băiatului a venit la maternitate însoțit de rude.

„Suntem foarte bucuroși că avem un băiețel, primul copil și sperăm să fie independent, ca și ziua de astăzi - Ziua Independenței și să mai avem vreun băiat sau o fată să facem o familie unită să mergem înainte”, spune Eduard Onufrii.

„Noi ca nași cu ce o să putem cu aceea o să-i ajutăm, o să-i susținem, bravo că sunt și ei independenți și văd că și micuțul vrea să le arate din start că va fi independent”, spune Victoria Rudnițchi.

Pe parcursul Zilei Independenței, la Institutul Mamei și Copilului s-au născut trei copii: doi prin operație cezariană și unul pe cale naturală.

„Copiii aceștia: două sunt fetițe și unul e băiețel. Mamele și copiii sunt sănătoși, se simt bine. Mămică la prima naștere, celelalte două, care prin cezariană și pe cale naturală sunt la a doua naștere. La noi, în Institutul Mamei și Copilului nasc toate pacientele dar în special suntem specializați pe nașterile complicate, mămici cu patologii extragenitale, cu sarcina dacă este cu complicații, dar și nașteri naturale, din toată țara absolut”, menționează medicul obstetrician-ginecolog Ludmila Velenciuc.

Iar Larisa Babin a ales să nască la Spitalul Clinic Municipal nr.1 „Gheorghe Paladi”. Proaspăta mămică spune că este bucuroasă că a născut de Ziua Independenței și speră că fetița ei Amira va fi norocoasă.

„O să sărbătorim și noi în fiecare an două sărbători. Chiar nu ne-am așteptat să vină în ziua de astăzi, asta a fost decizia ei personală, a fost naștere naturală și a fost cam greu, are patru kg 250 de grame. Da, desigur se merită efortul, chiar tare se merită”, spune femeia.

În maternitatea Spitalului Clinic Municipal nr.1 „Gheorghe Paladi” în 24 de ore au avut loc cinci nașteri: două au fost prin operație cezariană și trei naturale.

„Avem trei băieți si două fetițe, scorul după Abgar de la șapte până la nouă puncte. Mămicile și baby se simt satisfăcător, la moment în sălile de naștere avem încă două paturiente, care o să nască pe parcurs. Dar în principiu natalitatea în Moldova scade în ultimii ani. Și la noi în maternitate, și în toată republica”, constată medicul obstetrician-ginecolog Angela Bragarenco.

Anul trecut, de Ziua Independenței Republicii Moldova, în capitală s-au născut 14 copii.