Mușchiul islandez – un antibiotic natural: eficiență și utilizare

Mușchiul islandez – un antibiotic natural: eficiență și utilizare

-
//
12.01.2017

Iarna și-a intrat în drepturi, iar odată cu ea ne-au atacat gripele și răcelile. Numărul persoanelor afectate de infecții respiratorii virale acute și gripe crește, în Moldova, săptămânal, în progresie geometrică. Însă nu toți bolnavii sunt gata, la primele semne ale bolilor respiratorii acute, să administreze antibiotice și să se adreseze la medic. În continuare vom încerca să aflăm cum ne putem ajuta nouă și celor dragi, fără a afecta imunitatea.

Mușchiul islandez – un antibiotic natural: eficiență și utilizare

Uscarea gurii, durerea în gât, răgușeala și nasul înfundat sunt primele semne ale infecțiilor virale și răcelilor. Organismul ne dă alarma și cere disperat ajutor. În astfel de situații este cel mai bine să începem imediat tratamentul. La stadiul incipient al bolii ne vin în ajutor produsele naturiste, printre care mușchiul islandez, care poate fi numit, cu încredere, un adevărat lider. 

Ne întrebăm cum poate ajuta organismul și ce beneficii ne poate aduce mușchiul, această plantă obișnuită, de culoare verde murdar, cu un aspect absolut lipsit de originalitate? Trebuie menționat aici că proprietățile lui curative au fost uitate pe nedrept! Mușchiul islandez era considerat din cele mai vechi timpuri un antibiotic natural și un remediu universal.

Proprietăți utile și eficiență

Mușchiul islandez sau, în latină, Cetraria islandica, crește exclusiv în zone ecologic curate și are o serie întreagă de proprietăți curative. Datorită compoziției unice a mușchiului, care conține fier, iod, titan, cupru, magneziu, vitamine și acizi organici, cetraria este considerată una dintre cele mai bune plante medicinale.

În plus, mușchiul islandez conține polizaharide și o cantitate mare de mucoasă, care de regulă acoperă țesuturile inflamate și împiedică înmulțirea microbilor patogeni. Proprietățile antibacteriene ale cetrariei sunt atât de intense, încât aceasta este folosită în tratamentul următoarelor patologii:

  • răceli și boli infecțioase virale acute;
  • boli ale căilor respiratorii;
  • pneumonie;
  • tuse convulsivă;
  • bronșită cronică;
  • astm bronșic;
  • tuberculoză.

Utilizarea mușchiului islandez

Acest remediu natural unic este folosit pe larg atât de medicina tradițională, cât și de cea populară. Cele mai răspândite sunt decocturile și ceaiurile din mușchi. De asemenea, acesta este inclus în compoziția amestecurilor de ierburi și suplimentelor biologic active. Este recomandat și pentru întărirea imunității generale.

Iar cel mai important – se consideră că mușchiul islandez nu are contraindicații. Cu toate acestea, înainte de folosirea lui este mai bine să consultați un medic.

Mușchiul islandez – un antibiotic natural: eficiență și utilizare

Mușchiul islandez în medicina tradițională

Mușchiul islandez intră în compoziția și chiar a devenit baza multor preparate medicamentoase. Cele mai populare sunt dropsurile împotriva tusei și durerilor de gât „Isla Moos” și „Isla Mint”. Acestea sunt recomandate pentru tratamentul răcelilor și bolilor otolaringologice, precum în scopuri profilactice. Proprietățile de protecție, antimicrobiene, antiinflamatorii și imunomodulatorii ale dropsurilor ajută la îndepărtarea inflamațiilor, senzației de uscare, durere și disconfort în gât, precum și pentru restabilirea vocii pierdute sau răgușite.

Mușchiul islandez – un antibiotic natural: eficiență și utilizare

În scopuri profilactice, dropsurile sunt indicate tuturor persoanelor a căror activitate este legată de eforturi susținute ale corzilor vocale sau se desfășoară în condiții climaterice nefavorabile. Ele sunt de ajutor și în caz de tuse alergică.

Preparatele „Isla Moos” și „Isla Mint” nu irită mucoasele stomacului și nu conțin zahăr, de aceea pot fi prescrise chiar și bolnavilor cu diabet zaharat. În schimb nu prea există informații despre utilizarea dropsurilor în perioada sarcinii și alăptării, de aceea înainte de administrare ar trebui să consultați un medic și să cântăriți bine toate avantajele și dezavantajele.

Mușchiul islandez – un antibiotic natural: eficiență și utilizare

Dropsurile pot fi prescrise copiilor de la 4 ani, deoarece ele trebuie supte încet. Dozajul zilnic pentru copiii în vârstă de 4-12 ani este de 6 dropsuri pe zi, iar copiii peste 12 ani pot folosi până la 12 dropsuri pe zi.

Preparatele „Isla Moos” și „Isla Mint” pot fi administrate pe îndelungate, însă dacă simptomele  nu trec sau chiar se agravează, trebuie să consultați un medic.