Moldovenii care se află în Italia vor putea primi pensii. Care este procedura

Moldovenii care se află în Italia vor putea primi pensii. Care este procedura

-
//
17.05.2018

Moldovenii care au muncit sau lucrează în Italia vor putea beneficia de pensii din această ţară. Astăzi, la Roma, în urma unei runde de negocieri moldo-italiene a fost parafat proiectul Acordului între Republica Moldova și Italia privind asigurarea drepturilor sociale ale cetățenilor ambelor state. Astfel, moldovenii vor putea ridica alocaţii de dizabilitate, în cazuri de îmbolnăvire la locul de muncă, pensii de urmaş şi indemnizații de deces.

Moldovenii care se află în Italia vor putea primi pensii. Care este procedura

Cele două părţi sunt convinse că acordul va motiva muncitorii să activeze în sectorul formal şi să nu mai accepte munca la negru.

Este important de menţionat că pensia va putea fi transferată beneficiarului pe teritoriul statului în care acesta îşi are reşedinţa. Documentul urmează a fi
ratificat de legislativele celor două țări.

Din partea Moldovei, la negocieri au participat experți din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Casei Naţionale de Asigurări Sociale și Ambasadei ţării noastre în Italia.

În prezent, conaţionalii noştri beneficiază de pensii în această ţară, dar nu li se ia în calcul şi stagiul de muncă din Moldova. În plus, cetăţenii noştri nu pot beneficia de alte alocaţii sociale.

Potrivit datelor, în Italia muncesc oficial peste 140 de mii de moldoveni. Până acum, ţara noastră a semnat 13 acorduri de securitate socială. În 2017, astfel de înţelegeri au fost încheiate cu Turcia şi Germania.

Documentele au fost deja ratificare şi urmează să intre în vigoare. Totodată, autoritățile intenționează să stabilească relații similare cu Israel, Belarus, Federația Rusă și Letonia.

Sursa: publika.md