mamaplus

Moldovenii care se află în afara țării, cu case în care nimeni nu locuiește pot beneficia de compensații

-
//
26.10.2022

Cetățenii Republicii Moldova care se află în afara țării, dar care au proprietăți în care nu locuiește nimeni, deopotrivă vor beneficia de compensații la energie conform noului mecanism aplicat pentru perioada rece 2022-2023.

Fără să fie înregistrați pe platforma compensatii.gov.md, această categorie de beneficiari vor fi incluși în categoria de vulnerabilitate medie. Declarația a fost făcută de Președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, scrie Agora. 

„Sistemul este construit în așa fel că indiferent dacă persoana se înregistrează sau nu, compensația o să fie oferită. Cei care nu se înregistrează vor beneficia de compensații de nivel mediu. Respectiv, dacă cineva are un apartament și acolo nu locuiește nimeni acum, nu are în numele cui să fie depusă cererea, oricum acel punct de consum o să fie înregistrat într-o categorie medie de vulnerabilitate”, explică Dan Perciun.

Președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie menționează că decizia a fost luată în contextul în care noul mecanism de compensații este aplicat în premieră și s-ar putea a unele persoane așa ca bătrânii sau persoanele vulnerabile, din diverse motive să nu se reușească să se înregistreze  pe noua platformă.

„Hotărârea se răsfrânge și asupra cetățenilor care au apartamente, dar sunt duși peste hotare și oricum le vine factura pentru energia termică”, a mai precizat Dan Perciun.

Amintim că din 12 octombrie a fost lansată platforma compensatii.gov.md. Site-ul reprezintă un instrument prin care se realizează evaluarea capacității de plată a consumatorilor pentru energia consumată și ulterior, se stabilește volumul de compensații acordate de stat.

În decurs de o lună și jumătate populația va completa online un formular, unde fiecare gospodărie în parte va indica veniturile, numărul membrilor familiei și modalitatea de încălzire pe timp de iarnă.

Ulterior, după procesarea datelor, compensațiile vor fi transferate direct în contul furnizorilor și vor fi indicate în facturile lunare a fiecărei gospodării.