mamaplus

MoldovaGaz pregătește o nouă solicitare de majorare a tarifului la gaz

-
//
01.09.2022

MoldovaGaz se află în discuții cu Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică privind principiile de formare a prețurilor la gazele naturale, reieșind din unele propuneri de modificare a metodologiei de calcul. Anunțul vine de la șeful MoldovaGaz, Vadim Ceban, potrivit căruia, în septembrie, Moldova va cumpăra gaze naturale de la Gazprom la un preț de 1883 de dolari per mia de metri cubi.

„La una dintre următoarele ședințe a conducerii companiei se va examina chestiunea privind înaintarea unei noi solicitări de majorare a tarifului la gaz”, a declarat Ceban.

Totodată, din 1 octombrie se modifică formula de calcul a prețului de achiziție, în conformitate cu prevederile contractului semnat anul trecut de ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu. Astfel, 70% din cost se va forma în baza prețurilor la petrol, iar 30% - în baza prețului spot la gazele naturale, care a atins cote record în unele zile din luna august.

Acum moldovenii achită 23 de lei pentru 1 m3 de gaze naturale. Aceasta este o creștere de câteva ori, față de începutul toamnei lui 2021, când metrul cub de gaze costa 4,2 lei.