mamaplus

MoldovaGaz: Ne menținem pe poziția unui tarif de 29 lei

-
//
03.09.2022

Șeful MoldovaGaz, Vadim Ceban anunță că MoldovaGaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să aprobe un tarif de 29 lei pentru un metru cub de gaz.

„Reieșind din prețurile de achiziție existente și plus devierile ce urmează a fi recuperate, ne menținem poziția unui tarif de 29 de lei ca să avem posibilitatea să achităm gazele naturale”, a declarat Ceban în cadrul emisunii Rezoomat de la RliveTV.

„La data de 15 septembrie trebuie să fie luată decizia privind modificarea metodologiei tarifare și abia după această dată vom avea posibilitatea să ne adresăm la regulator, odată cu intrarea în vigoare a noii legi cu privire la gazele naturale. Legea va intra în vigoare pe data de 10 septembrie. Asta înseamnă că pe data de 20 va exista o astfel de adresare la ANRE. Procedural, aceste tarife noi, nu văd cum ar putea fi aprobate înainte de 1 octombrie. Pentru că la 1 octombrie se schimbă și formula.

Reieșind din prețurile de achiziție existente și plus devierile ce urmează a fi recuperate, ne menținem poziția unui tarif de 29 de lei ca să avem posibilitatea să achităm gazele naturale, în primul rând, și în același timp să nu fie un șoc atât de mare pentru populație, pentru consumatori, pentru industrie, pentru că există riscul să ajungem în altă extremă când capacitatea de achitare a consumatorilor va scădea. Noi trebuie să ne recuperăm devierile pe care le-am acumulat în acest an și pe cele de anul trecut. Până la sfârșitul acestui an vom acumula devieri tarifare de 3,3 miliarde de lei. Avem 1,7 miliarde de lei devieri de anul trecut și 1,6 miliarde din acest an.

Dacă am adăuga și aceste devieri, tariful ar trebui să fie peste 33 de lei pentru un metru cub. Noi nu ne dorim să avem o astfel de creștere bruscă, dar pe de altă parte trebuie să ne onorăm obligațiunile”, a menționat Vadim Ceban.

MoldovaGaz se află în discuții cu Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică privind principiile de formare a prețurilor la gazele naturale, reieșind din unele propuneri de modificare a metodologiei de calcul. Anunțul vine de la șeful MoldovaGaz, Vadim Ceban, potrivit căruia, în septembrie, Moldova va cumpăra gaze naturale de la Gazprom la un preț de 1883 de dolari per mia de metri cubi.

Totodată, din 1 octombrie se modifică formula de calcul a prețului de achiziție, în conformitate cu prevederile contractului semnat anul trecut de ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu. Astfel, 70% din cost se va forma în baza prețurilor la petrol, iar 30% - în baza prețului spot la gazele naturale, care a atins cote record în unele zile din luna august.

Acum moldovenii achită 23 de lei pentru 1 m3 de gaze naturale. Aceasta este o creștere de câteva ori, față de începutul toamnei lui 2021, când metrul cub de gaze costa 4,2 lei.